Hlavní obsah

Jágr mezi pěti finalisty za celoživotní přínos hokeji! Soupeřem mu je i jeho krajan

Praha

Za svou bohatou kariéru už posbíral nesčetné množství individuálních cen včetně Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL či pěti trofejí Arta Rosse pro nejproduktivnějšího hráče zámořské soutěže a teď může Jaromír Jágr získat další. Evropská asociace hokejových klubů nominovala devětačtyřicetiletého hrajícího majitele kladenských Rytířů na cenu za vynikající kariéru a celoživotní přínos. Jedním ze čtyř Jágrových soupeřů v anketě, o jejímž vítězi rozhodnou hlasy fanoušků, je i o sedm let mladší kapitán Litvínova Viktor Hübl.

Foto: Pavel Mazáč / Sport

Jaromír Jágr se svou přítelkyní Dominikou po postupu Kladna do extraligy.

Článek

Cena Warrior Career Excellence Award, která je obdobou Bill Masterton Trophy v NHL, se každoročně uděluje hráči, který během své kariéry nejlépe skloubí kvality sportovního chování a odhodlání v kombinaci s vysokým standardem hráčských schopností.

Jágr se mezi pětici finalistů dostal už před rokem, tehdy ale zvítězil Švéd Joel Lundqvist z Frölundy. „Pomohl Kladnu k návratu do extraligy a je připravený hrát i v další sezoně, kdy mu bude padesát let,“ píše Evropská asociace hokejových klubů u Jágra. U dlouholetého litvínovského kapitána Hübla zase oceňuje jeho produktivitu navzdory pokročilému věku.

Kromě dvou českých útočníků o vítězství usilují i ruský člen Triple Gold Clubu sdružujícího vítěze Stanley Cupu, MS a ZOH Pavel Dacjuk (42), o pět let mladší Rakušan Thomas Koch z Klagenfurtu a švédský útočník Joakim Lindström ze Skelleftey.

V kategorii nejlepšího trenéra zase figuruje mezi pěticí finalistů kouč Třince Václav Varaďa. Jeho soupeři jsou Sam Hallam z Växjö, Bob Hartley z Omsku, Dan Tangnes z Zugu a Pekka Virta z Raumy. Všichni dovedli v domácích soutěžích své kluby k mistrovskému titulu.

Evropská asociace klubů vznikla v roce 2016 a aktuálně má 87 členů ze 13 zemí. Z České republiky jsou jejími členy Mladá Boleslav, Liberec, Jihlava, Kometa Brno, Třinec, Sparta, Litvínov a Plzeň. Úkolem organizace je sjednotit a zastupovat profesionální hokejové kluby a podporovat jejich rozvoj i celý evropský hokej.

Reklama