Hlavní obsah

Náctiletí parahokejisté přepisovali reprezentační milníky

Drážďany

Česká parahokejová omladina o sobě dala řádně vědět. Na turnaji tří států v Drážďanech pojmenovaném po bývalé skvělé německé krasobruslařce Katarině Wittové teprve náctiletí čeští parahokeisté pořádně potrápili účastníky světové skupiny B domácí Německo a Švédsko.

Foto: Český para hokej

Česká parahokejová reprezentace

Článek

Zatímco český národní tým dal šanci úplným nováčkům, pro domácí výběr a Švédy šlo o poslední prověrku před blížícím se světovým šampionátem skupiny B, které se bude konat na konci září v Östersundu.

Na úvod se Češi utkali s týmem Švédska. K výhře 2:1 po nájezdech přispěl premiérovým gólem 16letý Filip Veselý a stal se nejmladším reprezentačním střelcem v historii českého para hokeje. Ne však na dlouho, už za pár hodin jej z prvního místa sesadil teprve 13letý Lukáš Kapko, který se dokázal prosadit v utkání proti domácí reprezentaci (1:4).

Veselý si náladu ale rychle zpravil, když v odvetě proti Německu (2:3) přidal druhý reprezentační gól. „Celý turnaj jsme si všichni užili. Zápasy byly pro nás až nečekaně vyrovnané, napínavé do poslední chvíle. Hrálo se ve velmi rychlém tempu, a to nás bavilo," svěřoval se Veselý.

Foto: Český para hokej

Nováček v týmu Filip Veselý

Dvě porážky trenéry nemrzely. „O výsledky nám v turnaji nešlo, bylo skvělé, že se mladí hráči rozstříleli a měli možnost nabírat cenné zkušenosti v mezinárodních zápasech," uvedl asistent trenéra české parahokejové reprezentace Jan Szturc.

V základní sestavě české para hokejové reprezentace bylo i několik účastníků nedávného světového šampionátu v Ostravě. V první formaci hrál s Veselým a Kapkem 17letý Alex Ohar, v dalších řadách tvrdil hru ranař Václav Hečko. Do výběru se dostali také 20letý Patrik Sedláček, který začal s para hokejem teprve letos a na turnaji v Německu slavil své dvacáté narozeniny a další letošní nováčci 16letý Sebastián Bečvář a 18letý David Vrubel. V bráně si první reprezentační zákroky připsal 19letý Tomáš Matoušík.

Tým doplnili ještě čerstvý Zlatý para hokejista roku 2021 Radek Zelinka a zkušení Zdeněk Hábl, Karel Wágner a Pavel Doležal, kteří přerušili dovolené, aby nováčkům pomohli v obraně. „Naši mladí hráči byli pro soupeře velmi nepříjemní a dokázali zkušené soupeře zavírat v obranném pásmu a dlouhé chvíle jim motat hlavy. Věříme, že sázka na mladou krev se nám do budoucna bude vyplácet," komentoval počínaní začínajících para hokejistů reprezentační trenér Szturc.

„Během poslední sezóny se nám vytvořila skupina dalších talentovaných nováčků, kteří dostali příležitost se přes léto připravovat na stejně vysoké úrovni jako náš A-tým. Ten aktuálně léči zranění nahromaděná během nezvykle dlouhé sezóny. Turnaj v Drážďanech tak byl pro nováčky pomyslným vrcholem," doplnil Szturc.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články