Hlavní obsah

Rozhodnuto! Jak to bude s hráči NHL na olympiádě?

New York

Rozhodnutí se blížilo a nyní je to definitivní. Hráčská asociace NHLPA společně s vedením zámořské ligy se v pátek dohodly s Mezinárodní hokejovou federací IIHF na účasti hráčů NHL na zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022.

Foto: Dwyer Michael, ČTK

Na olympijských hrách v Pekingu se bude moci představit i střelec David Pastrňák.

Článek

Dohoda vznikla po měsících jednání mezi těmito třemi organizacemi s cílem zajistit bezpečnou účast hráčů NHL na olympijských hrách. "Vím, že mohu mluvit za hokejové fanoušky na celém světě, když řeknu, že rozhodnutí vrátit na olympijské hry nejlepší hokejisty naprosto vítáme," řekl prezident IIHF René Fasel.

Olympijské hry v Pekingu budou celkově šestými hrami, kterých se hráči z NHL budou moci zúčastnit. Průlomová v tomto směru byla olympiáda v Naganu v roce 1998, kde Češi vybojovali historický triumf.

Na posledním turnaji v Pchjongčchangu v roce 2018, který po prodloužení ovládli hokejisté Ruska nad senzačními finalisty z Německa, nejlepší hráči světa startovat nemohli.

"Vítáme rozhodnutí NHL, která umožní svým hráčům účast na zimních olympijských hrách v Pekingu 2022. Všechny strany, které se na této dohodě podílely, je třeba za tento vynikající výsledek pochválit," uvedl sportovní ředitel Mezinárodního olympijského výboru Kit McConnell.

Řada hráčů zajisté tento krok uvítá. Reprezentovat svou zemi pod pěti kruhy je totiž velká prestiž. Pro některé z vynikajících hráčů zámořské ligy by mohlo jít o premiérovou účast na olympiádě, např. pro kanonýry Connora McDavida, Austona Matthewse či Davida Pastrňáka.

"Je to skvělá zpráva pro fanoušky, protože olympijský turnaj bude místem, kde se utkají ti nejlepší z nejlepších. Z našeho pohledu věřím, že i my postavíme velmi kvalitní tým a budeme černým koněm turnaje," uvedl pro ČTK reprezentační kouč Filip Pešán.

Uzavřená dohoda je však flexibilní a může se měnit s vyvíjející se koronavirovou situací. Pokud to bude nezbytné, hráči z NHL se olympiády zúčastnit nemusí.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko