Hlavní obsah

Nechutný rasismus na hokeji! Hráč pantomimicky loupal banán a pak ho snědl

Šlo o zápas dvou posledních mistrů, přesto se v souvislosti s nedělním soubojem Kremenčuku s Donbassem Doněck mluví nikoliv o hokeji, ale o rasistickém gestu, kterého se dopustil 23letý útočník domácích Andrej Deniskin.

Foto: repro foto youtube

Rasistické gesto ukrajinského útočníka Andreje Deniskina.

Článek

Rodák z Kyjeva ve 36. minutě za stavu 2:2 po jedné z potyček zakřičel na amerického obránce Donbassu tmavé pleti Jalena Smerecka, který působí v Evropě prvním rokem, a následně pantomimicky oloupal banán a snědl ho. Rozhodčí nejproduktivnějšího hráče Kremenčuku minulé sezony vyloučili do konce zápasu a dá se čekat, že jej nemine přísný trest od disciplinárky.

Vedení ukrajinské nejvyšší soutěže už oznámilo, že s Deniskinem bude zahájeno disciplinární řízení, neboť jeho chování „je v rámci civilizované společnosti nepřijatelné".

Donbass v prohlášení uvedl, že důrazně odmítá všechny formy diskriminace a že rasismus nemá ve sportu ani společnosti místo.

Foto: Profimedia.cz

Americký obránce Jalen Smereck na snímku z roku 2017, kdy působil v zámořské OHL za tým Flint Firebirds.

Deniskin zveřejnil omluvu na Instagramu s tím, že jde o gesto, které někdo může považovat za urážku rasy, ale že jednal v emocích. „Respektuji všechny lidi bez ohledu na jejich rasu nebo národnost," dodal na svém instagramovém profilu, který už byl ale mezitím odstraněn.

Kremenčuk nakonec zvítězil 3:2.

Reklama

Související témata: