Hlavní obsah

Košice v české extralize? Vedení slovenského lídra má zájem, reaguje na úbytek diváků

Košice

Slovenský hokejový klub HC Košice má údajně zájem vstoupit do české extraligy. Podle deníku Sme v Košicích letos výrazně klesla návštěvnost na hokejových utkáních a východisko vidí ve vstupu do české nejvyšší soutěže.

Foto: hckosice.sk

Hokejisté Košic.

Článek

V košické Steel aréně s kapacitou 8378 míst dosahuje průměrná návštěvnost na utkáních slovenské extraligy 3613 diváků. Košice jsou přitom s náskokem v čele ligového pelotonu, v mužstvu hrají hráči se zkušenostmi z NHL, jako jsou Bicek, Nagy nebo Svatoš.

O vytvoření společné česko-slovenské ligy projevily před dvěma lety zájem bratislavský Slovan i Košice. České kluby však tuto možnost odmítly. Slovan Bratislava následně vstoupil do Kontinentální hokejové ligy (KHL) a jeho odchodem ztratila slovenská extraliga na atraktivitě.

Vedení košického mužstva tvrdí, že v současnosti je příznivější atmosféra pro vstup Košic do české extraligy. „Netajili jsme se s tím, že bychom v budoucnu měli zájem o účast v jiné, než slovenské lize. Uvědomujeme si, že po odchodu Slovanu do KHL klesl divácký zájem o naši extraligu. Návštěvy nejsou adekvátní investovaným penězům," uvedl prezident klubu Juraj Mondík.

Hlavním sponzorem Košic jsou železárny U.S. Steel, které do hokeje ročně investují 1,5 miliónu eur (přes 38 miliónů korun). Prezident U.S. Steel George Babcoke vyloučil možnost vstupu Košic do KHL. Podle něho nemá region natolik silný ekonomický potenciál, aby dokázal naplnit minimální rozpočet KHL, který činí deset miliónů eur ročně.

Vladimír Paštinský, výkonný ředitel organizace, která řídí slovenskou extraligu, ovšem nevidí přechod Košic do české extraligy reálně. „Nedovedu si představit, že by Košice vstoupily do Čech jako jediný účastník ze Slovenska. Kvůli poloze města by českým klubům prudce vzrostly dopravní náklady," uvedl Paštinský.

Reklama

Související témata: