Hlavní obsah

Hokejový útočník Petr Sýkora ukončil definitivně kariéru

Hokejový útočník Petr Sýkora v 37 letech definitivně ukončil kariéru. Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru a majitel dvou zlatých medailí z mistrovství světa, který hrál naposledy v minulé sezóně ve švýcarském Bernu, to řekl deníku Sport.

Foto: Profimedia.cz

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Petr Sýkora

Článek

Sýkoru před sezónou lákala mistrovská Plzeň a v mateřském klubu se objevil už v ročníku 2010/11, než odešel do KHL do Dinama Minsk. Ale rozhodl se, že do extraligy nenaskočí. V Brně, poblíž kterého žije s rodinou, se stará o malé hokejisty včetně šestiletého syna Nicholase.

"V Kometě jsem měl kliku, že jsem narazil na skvělé trenérské parťáky, s kterými se staráme o malý kluky z třetí třídy. Můj Nicky je teprve prvňák, ale už to zkouší s nimi. Strašně mě to baví a naplňuje, jsem v tom naplno ponořenej," řekl Sýkora pro server isport.cz.

Sýkora v NHL sehrál za New Jersey, Anaheim, New York Rangers, Edmonton, Pittsburgh a Minnesotu celkem 1017 zápasů. S 323 góly je pátým nejlepším českým střelcem v historii a se 721 body šestý v produktivitě. Se 74 body za 34 tref a 40 přihrávek ve 133 utkáních play off je mezi hráči z tuzemska čtvrtý.

Nejčastější Čech ve finále Stanley Cupu

Finále Stanleyova poháru si zahrál celkem šestkrát, nejvíce ze všech českých hokejistů. Triumfoval v roce 2000 s New Jersey a o devět let později s Pittsburghem. "Kdo to neprožije, neví, o čem to je. Dva měsíce neskutečný, absolutní dřiny. Skončíte základní část a nastane něco, co je o dva rychlostní stupně výš, o dva levely tvrdší. Všichni vypnou osobní ambice a šlapou pro svůj tým. Neexistuje nic těžšího než odehrát Stanley Cup do konce, do půlky června, kdy už všichni leží někde na pláži," uvedl Sýkora.

Poté, co si před sezónou 2011/12 vybojoval v kempu smlouvu s New Jersey a prosazoval se, další nabídka z NHL nepřišla. "Tohle bylo jedno z mých největších hokejových zklamání. Ještě v průběhu té sezony mi bylo řečeno, ať se nestresuju a hraju dál, že se určitě vrátím i příští rok. Ve finále se nedělo vůbec nic," dodal Sýkora.

V minulém ročníku posílil až na konci ledna Bern, za který stihl včetně play off jen devět zápasů, v nichž si připsal sedm bodů za tři branky a čtyři asistence. Přesto pak cestu za titulem sledoval jen z tribuny. Během kariéry hrál při výluce v NHL v sezóně 2004/05 také za Magnitogorsk. Mistrem světa se stal v letech 1999 a 2005.

Reklama