Hlavní obsah

Český hokej truchlí. Zemřel legendární Vlastimil Bubník

Brno

Ve věku 83 let zemřel v úterý ráno legendární český hokejista Vlastimil Bubník. Kapitán bývalé Rudé hvězdy Brno a ZKL Brno Vlastimil Bubník dovedl moravský klub ke všem jedenácti titulům v nejvyšší soutěži. Čtyřikrát reprezentoval národní výběr na olympiádách, devětkrát na mistrovství světa v hokeji. Jedenáctkrát také oblékl dres fotbalové reprezentace.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Ve věku 83 let zemřel bývalý hokejový a fotbalový reprezentant Vlastimil Bubník (na snímku z 18. března 2001).

Článek

„Je to pro všechny hluboká ztráta. Odešla největší legenda klubu. Rodině a všem blízkým vyjadřujeme upřímnou soustrast," řekl majitel Komety Libor Zábranský na klubových stránkách.

Vlastimil Bubník začínal s hokejem v SK Královo Pole a v roce 1953 se stal jedním ze základních kamenů nového družstva RH Brno, kde se stal členem legendárního útoku Bubník, Bartoň, Danda (později Pantůček).

Na OH v Innsbrucku získal bronz

Výraznou stopu zanechal i v národním hokejovém týmu. Zúčastnil se čtyř olympiád, když největšího úspěchu se dočkal v Innsbrucku, kde získal bronzovou medaili. Na hrách celkově zaznamenal 36 kanadských bodů, tento výkon překonal až Teemu Selänne ve Vancouveru 2010. Na světových šampionátech pak vybojoval třikrát bronz a jednou stříbro. Nastoupil celkem ke 127 mezistátním zápasům, v nichž vstřelil 121 gólů.

V roce 1997 byl zařazen do mezinárodní hokejové síně slávy IIHF, o rok později byl zařazen do Sportovní síně slávy města Brna. Do Československé síně slávy byl zařazen v roce 2008 a v roce 2003 získal Cenu města Brna.

Král: Český hokej ztratil výraznou osobnost

Smutná zpráva hluboce zasáhla i prezidenta Českého svazu ledního hokeje Tomáše Krále. "Vlastimil Bubník byl ve své době jedním z nejlepších světových hokejistů. Vzpomínám si, s jakým uznáním o něm mluvili například na olympijských hrách ve Vancouveru, kde ho v počtu kanadských bodů z olympijských turnajů překonal až Teemu Selänne. Stejně bodů jako on dosáhl na olympiádách jiný skvělý hokejista - Valerij Charlamov. Český lední hokej přišel o výraznou osobnost, vyjadřujeme upřímnou soustrast rodině, příbuzným a přátelům zesnulého," sdělil Král.

Během fotbalové kariéry (Královo Pole, Rudá hvězda Brno, TJ Spartak ZJŠ Brno) odehrál 103 prvoligových zápasů, v nichž dal 32 branek. V jedenácti fotbalových reprezentačních zápasech stihl nastřílet čtyři góly. V roce 1960 vybojoval bronz na Poháru národů.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články