Hlavní obsah

Co všechno vyplave? Ministerstvo školství si posvítí na financování hokeje

Praha

Ministr školství Marcel Chládek, který má v gesci i oblast sportu, odsoudil aféru kolem trenéra hokejové reprezentace Vladimíra Růžičky. Kauza, v níž měl Růžička ještě jako trenér Slavie převzít peníze od otce jednoho z hráčů údajně za to, že se jeho syn dostane do sestavy týmu, podle Chládka poškozuje český hokej a sport vůbec. Chce proto prověřit financování hokeje za uplynulé tři roky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Marcel Chládek přichází na zasedání vlády ve Strakově akademii.

Článek

„Poškozuje to výrazně český hokej a sport celkově," prohlásil ve středu Chládek a vyjádřil zároveň pochybnosti nad načasováním této události. „Nemohu se zbavit dojmu, že je to načasované právě před mistrovstvím světa. Ten, kdo to načasoval, tak čekal dva roky, než tohle bude moci pustit právě před MS v České republice, a pravděpodobně tím něco sleduje," uvedl.

Sám nehodlá soudit, co se v záležitosti stalo, podle něj je na řadě policie, aby tento případ prošetřila.

Auditoři půjdou do akce v řádu dní

Také jeho resort ale podnikne kroky k prošetření financování hokeje. Auditní tým se zaměří na toky peněz, které šly z ministerstva do hokejového svazu v letech 2012, 2013 a 2014. Podle Chládka se jedná o stovky miliónů korun. „Chtěli bychom, aby kontroly byly na všechny dotace, které šly do hokeje za tyto tři roky," poznamenal Chládek.

Auditoři by měli vyrazit v rámci dní. Samotný blížící se šampionát, na které stát přispěl 30 milióny korun, projde podle ministra standardní kontrolou.

„Jsem dalek tomu, abych jako ministr diktoval někomu, jestli má měnit trenéra, nebo ne. Nejsme v nějaké banánové republice," reagoval na dotaz, zda by měl Růžička vyvodit z kauzy nějaké osobní důsledky. Kloní se k tomu, aby se v tuto chvíli nedělaly unáhlené kroky.

Král: Chládkovo vyjádření je humorné

Prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král označil Chládkovo vyjádření za velmi humorné. A poukázal na skutečnost, že Nejvyšší kontrolní úřad před nedávnem provedl u velkých sportovních svazů kontrolu využití finančních prostředků poskytnutých ze státního rozpočtu v letech 2011 až 2013 a u ČSLH žádné chyby nenašel.

"Až jsem byl sám překvapený, že kontrola byla bez připomínek. Vždy nějaká je, alespoň vám řeknou, že máte dát fialové razítko místo růžového," uvedl Král a pozastavil se i nad Chládkovým vyjádřením, že ministerstvo dává do hokeje stovky miliónů korun.

"Až bude stát do hokeje posílat stamilióny korun, tak žádný případ Růžička nebude. Možná tak stamilióny za desítky let," řekl Král. V loňském roce podle něj ČSLH dostalo dotaci 100 miliónů korun, dalších 150 miliónů musel svaz do rozpočtu zajistit od sponzorů.

Reklama