Hlavní obsah

Král se chce ve třetím období v čele ČSLH věnovat úrovni hokeje

Praha

Tomáš Král bude prakticky jistě v sobotu potřetí za sebou zvolen do čela Českého svazu ledního hokeje. Dvaapadesátiletý právník je jediným kandidátem na post prezidenta a nepředpokládá se, že delegáti přímo na konferenci navrhnou dalšího uchazeče. V rozhovoru pro ČTK Král uvedl, že původně neplánoval, že bude opět kandidovat do čela hokejového hnutí. Za hlavní cíl pro další čtyři roky si stanovil zvyšování úrovně samotného sportu, dříve to bylo zejména zlepšení ekonomické situace svazu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Prezident IIHF René Fasel (vpravo) při slavnostním zahájení MS s bývalým slavným reprezentantem Vladimírem Zábrodským (vlevo) a šéfem českého hokeje Tomášem Králem.

Článek

"Vedení ČSLH, které zvolí konference, bude v diametrálně jiné situaci než ta předchozí. Vzhledem ke stabilnímu hospodaření se bude moci věnovat v první řadě hokeji - zvyšování jeho úrovně, výchově hráčů, lepším výsledkům reprezentací, práci v klubech. A to je velká výzva," uvedl Král.

Předchozích osm let byl podle svých slov hlavně krizovým manažerem. "Především v roce 2008 jsme byli na hranici ekonomického kolapsu a záchrana nebyla jednoduchá. Úkol jsme splnili, ale práce to byla vyčerpávající. I proto jsem byl dlouho rozhodnut, že kandidovat nebudu. Nakonec převážila důvěra, se kterou mě oslovila řada klubů, zástupců soutěží a krajských svazů," řekl Král, jenž převzal vedení hokejového svazu před osmi lety se ztrátou 23 miliónů korun.

Rostoucí základna a stamilióny z MS

I díky úspěšné organizaci světového šampionátu v roce 2015 v Praze a Ostravě je na tom ČSLH aktuálně ekonomicky velmi dobře. "Mistrovství nejenže vytvořilo divácký rekord, ale českému hokeji přineslo 450 miliónů korun, které použijeme na výchovu mládeže. Dalších více než 1,3 miliardy představoval přínos pro veřejné rozpočty, sociální a zdravotní pojištění," podotkl Král.

Vedle zlepšené ekonomické situace Krále potěšilo, že se zvyšuje členská základna. "Nárůst registrujeme po dlouhém období stagnace. Zvyšují se počty malých hokejistů, stejně jako týmů a klubů, které obsazují žákovské kategorie," uvedl Král a ocenil práci profesionálních trenérů mládeže, které si svaz najal.

Neúspěchem je naopak medailový půst reprezentace. "V Praze a zejména v Moskvě (na letošním MS) jsme nepředváděli špatné výkony, naše ambice ovšem jsou a musí být medailové, což se nám v posledních letech nepodařilo," poukázal Král na fakt, že na MS Česko získalo medaili naposledy v roce 2012.

S juniory spokojen není

Podobně jsou na tom i národní týmy do 18 a 20 let. Osmnáctka sice získala před dvěma lety stříbro, jinak ale nedokázala od roku 2006 postoupit do semifinále. Dvacítka brala bronz před jedenácti lety a od té doby také v bojích o medaile nebyla. Král tak i přes mírný posun s výsledky spokojený není.

"Do mládeže investujeme více než dvojnásobek toho, co před několika lety, ale pokroky nejsou takové, jaké bychom si přáli a jaké by odpovídaly podmínkám," uvedl Král. Rezervy jsou podle něj zejména v uplatnění mladých hokejistů v nejvyšších domácích soutěžích, ve výuce některých dovedností a výchově "rozdílových" hráčů.

Jedním z nejexponovanějších témat v současném českém hokeji jsou diskuze o úpravách či zrušení tabulkového odstupného a výchovného za hráče. Delegáti na konferenci by měli hlasovat o úpravě přestupního řádu. Pokud jej potvrdí, bude zrušeno odstupné při přestupech hráčů do 9 let, upraveny podmínky v kategoriích 10 - 19 let a rozšířen institut hostování přes nesouhlas mateřského klubu, uplatňovaného v extralize, na všechny soutěže.

"Podle mého názoru jde o rozumný kompromis. Ruší platby u nejmenších hokejistů, což vítám, protože dětem a rodičům poskytuje prostor, aby si vybraly sportovní odvětví i klub. Ve vyšších kategoriích se výchovné snižuje a diferencuje podle ročníků. Jde o nejvýraznější změny za desítky let, návrh ovšem sleduje i to, aby byla výchova hráčů pro kluby motivující, a chrání menší oddíly," uvedl Král.

Že by došlo k úplnému zrušení výchovného a úplnému uvolnění přestupů, nepředpokládá. "Pokud se zásadně nezmění financování sportu. Vedlo by k zániku malých klubů, k omezení výchovy mládeže a k mnohem vyšším členským příspěvkům, tedy i nárokům na rodinné rozpočty. Cesta k dalším změnám vede přes nový model financování sportu a větší podporu ze státního rozpočtu," dodal Král.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články