Hlavní obsah

Nablýskaný galavečer? Spíš omluvenky. Zlatá hokejka ztrácí lesk a prestiž, ví i Jágr

Karlovy Vary

Mělo jít o nablýskaný galavečer, na němž budou moci fanoušci u televizních obrazovek vidět ty nejlepší tuzemské hokejisty právě skončené sezóny. Realita? Na sobotní vyhlášení ankety Zlatá hokejka dorazili do karlovarského Grandhotelu Pupp z elitní desítky jen tři hráči, zbylá sedmička se z různých důvodů omluvila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr a jeho partnerka Veronika Kopřivová během vyhlášení ankety Zlatá hokejka.

Článek

V roce 2013 se Zlaté hokejky zúčastnili jen čtyři hráči z první desítky, loni tomu nebylo jinak. A při letošním ročníku ankety počet přítomných hokejistů ještě poklesl.

V sobotu se v Karlových Varech objevili jen útočník Jaromír Jágr, brankář Petr Mrázek a útočník Jan Kovář. Zbývajících sedm hráčů (gólman Neuvirth a forvardi Hertl, Plekanec, Palát, Krejčí, Voráček a Červenka) v době slavnostního vyhlášení pobývali v Americe nebo měli již předem naplánované jiné akce.

„Z mého pohledu si myslím, že se nás dostavilo málo...," prohlásil Jágr, rekordman co do počtu výher ankety. Letos získal 25 kilogramů vážící bronzovou sošku, jež se předává od roku 1969, už podvanácté.

Český svaz ledního hokeje a marketingová agentura BPA, kteří anketu spolupořádají, jsou při volbě termínu galavačeru ve složité pozici. V červenci a srpnu se již hokejisté připravují na novou sezónu, proto se před lety rozhodli pro červen.

Jenže ani to nepomohlo. „Je léto, někteří kluci jsou v plné přípravě v zahraničí, jiní na dovolených. V této době je těžké dostat na takovou akci všech deset hráčů," myslí si Mrázek.

„Je velice složité najít termín, aby všichni kluci přiletěli. Nesmíme zapomenout, že mají rodiny, každému končí sezóna jindy. Deset měsíců hrají a potom se chtějí věnovat rodině, které to dluží. Organizátorům akce vůbec nezávidím," přiznává Jágr.

Borci z Kanadského poháru 1976 Jágra nadchli

„I já jsem tu v posledních letech nebyl. Když jsem měl možnost zůstat v Americe, byl jsem v ní i přesto, že jsem anketu vyhrál," připomíná útočník Floridy, že před sobotní účastí naposledy dorazil na vyhlášení do Karlových Varů v roce 2012.

„Zlatá hokejka má dlouhodobou historii, ale kvůli množství omluvenek ztrácí u diváka prestiž," má jasno Jágr.

Když v průběhu sobotního přenosu nastoupili na pódium Milan Nový, Josef Augusta, Jaroslav Pouzar, Vladimír Martinec, Bohuslav Šťastný, Milan Chalupa a Bohuslav Ebermann, tedy borci, kteří před čtyřiceti lety vybojovali pro Československo na Kanadském poháru senzační stříbrné medaile, uvědomil si Jágr ještě více, jaká škoda je, že na Zlatou hokejku ze současných reprezentačních plejerů skoro nikdo nepřijel.

„Vidět mé vzory a legendy z roku 1976 bylo krásné. Musíme si uvědomit, že bez nich bychom nebyli my a bez nás zase nebudou další. Prostě by to chtělo motivaci mladším hráčům. Nevím, jakým způsobem toho dosáhnout, ale bylo by dobré vrátit Zlaté hokejce lesk a prestiž, protože si je zaslouží," uzavírá Jágr.

Reklama

  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  5 : 1 Česko - Rakousko 5 : 1 dohráno
20240418T17 : 10:00+0200
Česko vs. Rakousko
Česko vs. Rakousko
Česko
Rakousko
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články