Hlavní obsah

Na šest vsetínských titulů se nedá zapomenout, říká Stantien. Teď koučuje ve Slovanu Bratislava

Litoměřice

Špičkový hokej hrál až do svých pětačtyřiceti let, z toho velkou část kariéry strávil bývalý slovenský útočník a nynější kouč Roman Stantien jako hráč v české extralize. Se Vsetínem byl u všech z jeho šesti mistrovských titulů, získal i dvě stříbra. Po skončení aktivní činnosti se vydal na trenérskou dráhu a momentálně působí v roli asistenta Miloše Říhy ve Slovanu Bratislava, hrajícím Kontinentální hokejovou ligu. Stantien zavzpomínal na vlastní hráčskou éru a přiblížil svou současnost během soustředění Slovanu Bratislava v Litoměřicích v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Roman Stantien.

Článek

Jak se s odstupem času ohlížíte za svým působením v české elitní soutěži?

Bohužel to rychle letí a už je to dávno (úsměv). Prožil jsem ve Vsetíně krásná léta. Na to se nedá zapomenout. Kdykoliv si je vybavím, jsou spojena se šesti tituly. A také s tím, že jsem tam potkal skvělé spoluhráče. Mnozí z nich se teď věnují stejně jako já trenéřině.

Připomeňte alespoň některá jména.

Je jich spousta - Tonda Stavjaňa, Rosťa Vlach, Jirka Dopita, Pepa Beránek, Pavel Patera, Jirka Veber, Honza Srdínko a mnoho dalších. Tehdy se dalo říci, co hráč ve Vsetíně, to velká kvalita. Je jasné, že spolupráce s takovými borci každého ovlivní. A člověk se snaží vybrat ze své herní zkušenosti i z poznatků nejbližšího okolí prvky, které se dají aplikovat i na vlastní trenérské věci a praxi.

Co jste dělal po odchodu ze Vsetína?

Pak jsem hrál ještě za Žilinu. Trenérsky jsem působil v Nitře, ve Slovanu Bratislava s trenérem Rostislavem Čadou, byl jsem hlavním trenérem v Trenčíně a teď jsem asistentem Miloše Říhy v bratislavském Slovanu.

Pan Říha byl znám jako bouřlivák a emotivní kouč. Platí to stále?

V tom se Miloš nemění. Nemyslím, že by se úplně uklidnil (úsměv). Je nesmírně zkušený. Dlouhé roky trénoval v Rusku, a to i přední kluby KHL. Patří mezi špičkové trenéry. A snažím se od něj odkoukat a nabrat co nejvíce zkušeností.

V čem Slovanu Bratislava prospělo soustředění v Litoměřicích?

Obdivujeme fakt, že v tomto relativně malém městě je vynikající hokejové zázemí a jaké podmínky mají sportovci vytvořené. Setkali jsme se tady i s bývalým hráčem Martinem Škoulou, který odtud pochází a jeden čas hrál i za Slovan Bratislava. Měli jsme to kousek z hotelu na zimní stadión a chodili jsme mezi oběma místy pěšky, což byly příjemné procházky před tréninkem i po něm. A v neposlední řadě jsme si všimli, že je tady pěkná okolní krajina.

Jak se díváte na pozici českých hráčů v kádru bratislavského Slovanu?

Mají velmi dobré preference. Český hokej se na Slovensku hodnotí vysoko. Přiznám se, že některé české hokejisty jsem před jejich příchodem do Slovanu osobně neznal. Teď přišel Jakub Valský z mistrovského Liberce a musím říci, že jsme se o něm už předtím bavili s jeho libereckým spoluhráčem Branko Radivojevičem. Víme, že Kuba Valský prožil výbornou sezónu a byl oporou Liberce i při cestě k titulu.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec