Hlavní obsah

Hokejová Liga mistrů se rozjíždí. Jde o prestiž i žebříček

Praha

Čeští fanoušci mají na hokejovou Ligu mistrů rozporuplné názory. Někteří ji okázale ignorují, dalším připadá jen jako příprava na extraligovou sezónu. V úterý začne pro české kluby nový ročník Champions League a její účastníci se tentokrát dušují, jak prestižně budou soutěž brát.

Champions Hockey League se blížíVideo: Lucie Moučková

 
Článek

Hned v první hrací den se na ledě představí Vítkovice (proti Oulu) a Mladá Boleslav (v Minsku), ve středu svůj premiérový zápas odehraje i Sparta (v Krakově). V průběhu srpna pak zasáhnou do hry také mistrovský Liberec, Plzeň, Pardubice a Znojmo

„Je to tvrdá mezinárodní konfrontace. Všechny kluby tu soutěž berou opravdu velmi vážně," ujišťuje sparťanský trenér a reprezentační asistent Jiří Kalous.

V 16 základních skupinách nastoupí vždy po třech týmech. Pro první dva postupující z každé skupiny pak v říjnu začíná play off. Finále je na programu 7. února.

Loni žádný český klub nebyl v nejlepší osmičce

Od sezóny 2017-18 ale Champions League čekají výrazné změny. Počet účastníků klesne na 32 týmů, čeští zástupci by měli být už jen 4. "Kvalifikují se už jen ti nejlepší," upozorňuje ředitel extraligy Josef Řezníček.

Počet zástupců ale záleží i na žebříčkovém pořadí jednotlivých zemí, které se bude sestavovat na základě výsledků z posledních tří ročníků. Češi jsou v něm zatím třetí. "Apeluji na všechny naše účastníky, aby předvedli co nejlepší výkony a aktuální pořadí pomohli udržet," řekl Řezníček.

V minulém sezóně se mezi nejlepší osmičku soutěže nedostal žádný z českých klubů. Litvínov, Sparta a Liberec vypadly v osmifinále

Soupeři českých týmů v základních skupinách Champions League:
Skupina A
Dynamo Pardubice
Frölunda (Švéd.)
Wolfsburg (Něm.)
Skupina E
Vítkovice
Kärpät Oulu (Fin.)
Krefeld (Něm.)
Skupina F
Orli Znojmo
Red Bull Mnichov (Něm.)
Fribourg-Gotteron (Švýc.)
Skupina H
Bílí Tygři Liberec
TPS Turku (Fin.)
Lorenskog (Nor.)
Skupina J
HC Plzeň
Nitra (Slov.)
Stavanger (Nor.)
Skupina L
BK Mladá Boleslav
Växjö (Švéd.)
Minsk (Běl.)
Skupina O
Sparta
Färjestad (Švéd.)
Cracovia (Pol.)

.

Reklama