Hlavní obsah

Olympijský vítěz z Nagana lákadlem! Děti neskrývaly nadšení, dorazilo jich víc, než se čekalo

Kralupy nad Vltavou

Uvědomují si, že s prací s mládeží a výchovou nových talentů se zaspalo. Český svaz ledního hokeje se však v posledních letech snaží o nápravu, kromě zavedení akademií spustil i aktivity zaměřené na podporu náborů dětí do klubů. Nyní přichází s čtyřletým rozvojovým projektem s názvem ´Pojď hrát hokej´, který kromě lákání dětí k hokeji cílí i na komunikaci k rodičům potenciálních i stávajících hráčů.

Martin Procházka s Michalem Brošem lákali děti k hokejiVideo: Sport.cz

 
Článek

V týdnu na přelomu září a října proběhl na několika stadiónech v České republice akce Týden hokeje, která má dětem ve věku 4 až 8 let umožnit zdarma si vyzkoušet, co hokej obnáší a zažít první krůčky na ledě pod vedením kvalifikovaných trenérů. Rodiče zase získají přehled o rozsahu tréninků, jejich náplni a specificích v jednotlivých vývojových etapách dítěte.

V sobotu se akce konala v Kralupech nad Vltavou a dorazilo na ni několik desítek nadšených děcek. Na ledě se potkala i s olympijským vítězem z Nagana a čtyřnásobným mistrem světa Martinem Procházkou nebo Michalem Brošem, jenž se podílel na zlatu z MS 2000. „Dětí dorazilo víc, než jsem upřímně čekal. Teď jde o to, aby jich tady co nejvíc zůstalo," neskrýval překvapení Broš, jenž se v Kralupech stará o sportovní koncepci hokejového týmu, vychovává nové talenty a připravuje mládeži tréninky.

„Jde hlavně o to, aby si děti vyzkoušely základy bruslení. Zaregistrují se do daného klubu, který jim nabídne školu bruslení. Jakmile se to naučí, dostanou od hokejového svazu do pronájmu celou výstroj, aby to pro rodiče nebylo finančně tak náročné, když ještě nevědí, jestli jejich děti u hokeje vydrží," přibližuje Procházka s tím, že každý klub dostává od svazu minimálně deset výstrojí pro každou věkovou kategorii, aby se tak rodičům finančně ulevilo.

Broš: Z hokeje je pro děti potřeba udělat zábavu

Právě od podobných programů si hokejový svaz slibuje, že se hráčská základna v tuzemsku rozšíří. „Ve srovnání s ostatními zeměmi ji totiž máme uzoučkou, což je dost zásadní problém. Proto doufám, že tato akce přitáhne k hokeji děti, které by o něm jinak neuvažovaly nebo by se o něm ani nedozvěděly," přeje si Broš.

„Jde o to, aby děti neseděly doma u počítačů, abychom je naopak dostali na zimáky nebo na jiná sportoviště," souhlasí Procházka.

Podle Broše je zásadní, aby si děti už v útlém věku vypěstovaly dostatečnou lásku ke sportu. „Když chodí na hokej kvůli tomu, že to tak chce tatínek, a nevědí, jestli je hokej vůbec baví, tak až se dostanou do telecích let, spousta z nich odpadne. Apeloval bych proto, že je potřeba udělat z hokeje zábavu, aby v prvních letech děti chodily nadšené na trénink a těšily se na každý další. Aby si postupem času nedovedly představit nic lepšího než hokejovou partu," zasnil se Broš.

Dříve fungovaly nábory jinak

I on pochopitelně cítí, že v minulosti jevilo zájem o hraní hokeje mnohem víc dětí. „ Za mých mladých let přišlo na nábor čtyřicet dětí a půlku z nich trenéři poslali na jiné sporty. V současné době fungují nábory opačně, za tři nově příchozí kluky za rok musí být každý oddíl vděčný. A když pak v těch telecích letech přijde už z tak malého počtu lidí ještě o půlku, hrozně těžko se to skládá do budoucna," uvědomuje si.

Po tomto týdnu, kdy se Týden hokeje konal jen na omezeném počtu zimních stadiónů, se akce znovu uskuteční v lednu příštího roku a rozšíří se po celé České republice.

Reklama

Související témata: