Hlavní obsah

Ve 43 letech se stal hasič nouzovým brankářem. Udržel čisté konto

Praha

Zachoval se, jak mu velí zaměstnání, pomohl v nouzi. Třiačtyřicetiletý hasič Jay Stevens oblékl hokejovou výstroj brankáře a šel opravdu chytat za Utah Grizzlies, kteří ve Spojených státech hrají ligu ECHL. Jeho výkon vidělo více než pět tisíc fanoušků přímo na stadiónu. „Jeden gólman skončil, podepsali jsme nového, ten ale dostal během zápasu pukem do hlavy a šel na stehy. Jay Stevens odvedl úžasný výkon,“ chválil brankařského záchranáře trenér Tim Branham. Jeho tým nakonec porazil Rapid City 3:2 a náhradník, který do hry nastoupil v 49. minutě, udržel čisté konto.

Foto: facebook: Jay Stevens

Třiačtyřicetiletý hasič Jay Stevens oblékl hokejovou výstroj brankáře a šel opravdu chytat za Utah Grizzlies

Článek
Fotogalerie

Nouzový gólman, to je v hokeji jedinečná pozice. Můžete každý den zavazovat brusle, ale pak sedět na lavici. Třeba roky. Tohle bylo podruhé za posledních dvanáct let, kdy klub sáhl k tomuto mimořádnému řešení. Gólmanská jednička Ryan McKay měl totiž jiné starosti, byl na šití, a tak vedení ukázalo na Stevense.

„Seděl jsem na lavičce mnohokrát, myslel jsem, že mám tu nejlepší sedačku a najednou jsem tam měl jít. Nemohl jsem věřit, že to je skutečnost. Jsem příliš starý, abych hrál s takovými dětmi v opravdovém zápase," popsal své pocity pro server good4utah.com třiačtyřicetiletý Stevens, který nakonec strávil na ledě 10 minut a 35 sekund. Podle oficiálních statistik si připsal sedm zákroků.

Hasič zachoval klid

„Naštěstí šly puky vždy na mě, byl jsem hodně nervózní. Hrál jsem kdysi před 2500 lidmi, ale to mi bylo dvacet let, to už je strašně dávno," popsal své pocity hasič. Stevens má povolání, při kterém nesmí panikařit a musí se rychle rozhodovat, tohle mu pomohlo i v brance.

„Byla to nouzová situace, v jaké se ocitají i hasiči. Všude krev, lidé křičí a oni musí zůstat v klidu a dělat svoji práci. Tohle on udělal, byl klidný, pevný na svém místě, odvedl úžasnou práci," děkoval Brenham.

„Tento příběh budu vyprávět každý den, už to bude navždy, hrál jsem za Grizzlies. Vždycky jsem tento klub miloval, takže to byla zábava," dodal nečekaný záchrance, který zná také několik bývalých hráčů z klubu, kteří po hokejové kariéře přešli právě k hasičům.

V ECHL hraje 27 týmů a je o třídu níže než AHL, ze které se chodí do slavné NHL. Nasazení hasiče vidělo přes pět tisíc domácích fanoušků. Trenér musel změnit taktiku, čekal, jak dopadne šití poraněného gólmana. „V tomto momentu jako kouč uvažujete o zdržování," řekl po zápase trenér.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko