Hlavní obsah

Šok pro mistry světa! Dány bychom měli porazit vždycky, zlobil se kapitán Suomi

Montreal

Finští fanoušci se na juniorském světovém šampionátu vzpamatovávají z pořádného šoku. Zatímco úvodní nezdar výběru Suomi na turnaji proti Česku (1:2) byl v hokejovém světě považován za překvapení, úterní porážka 2:3 s outsiderem z Dánska je naprostou senzací. Úřadující mistři světa jsou po dvou odehraných zápasech ve skupině A bez jediného bodu a zadělávají si na velké problémy.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Dánští hokejisté slaví na juniorském MS vítězství nad Finskem.

Článek

Finové toužili odčinit zaváhání proti Česku, jenže povinné tři body proti Dánsku nevybojovali. Svěřenci trenéra Jukky Rautakorpiho sice svého soupeře jasně přestříleli (36:10), přesto po šedesáti minutách odjížděli z ledu se sklopenými hlavami.

"Dánsko bychom měli porazit vždy. Nebo aspoň z toho množství střel, které jsme měli, dát více gólů než jen dva. Pro tohle není žádná omluva," citovaly oficiální internetové stránky turnaje finského kapitána Olliho Juoleviho, který pamatuje loňské tažení Seveřanů za titulem.

Naopak Dánové slaví historickou a nesmírně cennou výhru. V elitní skupině MS hráčů do 20 let jsou teprve třetím rokem a dosud se radovali z výhry jen dvakrát. Před dvěma lety zdolali Švýcarsko 4:3 po samostatných nájezdech, loni pak stejného soupeře 2:1. Dánové byli velmi produktivní, po dvou třetinách vedli 3:0, a přestože favorit v závěru dotahoval, na vyrovnání už nedosáhl.

"Náš tým na tomhle šampionátu je mimořádný. Máme opravdu dobrou chemii v týmu. Je to jeden z důvodů, proč jsme dnes vyhráli," tvrdil dánský obránce Christian Mieritz.

Dánové překvapivým triumfem výrazně posílili svoje šance na třetí účast ve čtvrtfinále v řadě. Hrdinou úterního utkání se stal Kasper Krog. Brankář Sönderjyske, jenž měří pouze 175 cm, podal mezi tyčemi při svém debutu na juniorském šampionátu výborný výkon.

"Je neuvěřitelné vyhrát ve svém prvním zápase na MS, ale nejdůležitější je, že jsme získali tři body. To je to, co se počítá," radoval se Krog. "Odvedl úžasnou práci. Držel nás v zápase, smekám před ním," chválil osmnáctiletého gólmana Mieritz.

Právě Dánové budou ve čtvrtek příštím soupeřem českého týmu. Zápas se hraje v Montrealu od 19 hodin SEČ.

Porazí čeští hokejisté na MS hráčů do 20 let tým Dánska?
Ano
82 %
Ne
18 %
Celkem hlasovalo 10169 čtenářů.

Reklama

Související témata: