Hlavní obsah

Legendární hokejistka Wickenheiserová ukončila kariéru

Hayley Wickenheiserová se rozhodla v 38 letech uzavřít svou hokejovou kariéru, aby mohla dokončit studium medicíny. Své rozhodnutí oznámila legenda ženského hokeje na Twitteru. „Drahá Kanado, v mém životě mi bylo velkou ctí za tebe hrát,“ uvedla hokejistka.

Foto: Profimedia.cz

Hayley Wickenheiserová po finále mistrovství světa 2016.

Článek

Sportovkyně, která bývá označována jako Wayne Gretzky mezi ženami, debutovala v dresu s javorovým listem už v roce 1994 v pouhých patnácti letech. Od té doby se zúčastnila pěti zimních olympijských her, z nichž na čtyřech získala zlatou medaili a na dvou byla vyhlášena nejlepší hráčkou. V roce 2000 se také zúčastnila letní olympiády jako softbalistka. Na hokejovém mistrovství světa se radovala z prvenství celkem sedmkrát, šestkrát pak převzala stříbro.

Její bilanci na olympijských hrách jen tak nikdo nepřekoná. Wickenheiserová drží rekord v počtu bodů (51), gólů (18) i asistencí (33). Rekordy jí patří také na mistrovstvích světa, kde získala dohromady 86 bodů a 49 asistencí.

Velká průkopnice ženského hokeje byla známa svým rychlým bruslení a nebezpečnou střelou nápřahem. Jelikož mezi ženami svého času prakticky neměla konkurenci, rozhodla se nastupovat i v mužských týmech.

Dva roky hrála ve třetí finské lize, 31. ledna 2003 pak jako první žena skórovala za Kirkkonummi Salamat. V sezóně 2008-2009 hájila barvy švédského třetiligového mužstva Linden Hockey.

Hayley Wickenheiserová je vzorem mnoha kanadských dívek, kterým dodala odvahu věnovat se sportu dlouho považovanému za ryze mužský. Velkou poklonu hokejistce vysekl například web Mezinárodní hokejové federace, kde se píše: „Wick odešla ze hry, ale nikdy se na ni nezapomene."

Reklama