Hlavní obsah

Jsem strašně nas*anej. Emoce pracují, je těžké to přijmout, přiznal kouč Sparty

Jan Škvor (Göteborg)Sport.cz

Na své hráče byl pyšný. Kouč hokejistů Sparty Jiří Kalous totiž dobře věděl, že stát se vicemistrem Ligy mistrů, je obrovský úspěch. Stejně v něm ale převažovalo zklamání, neboť Pražané byli velmi blízko tomu, aby úřadujícího šampióna Frölundu porazili a celou soutěž ovládli.

Foto: Adam Ihse, ČTK/AP

Nekompromisně. Casey Wellman překonal sparťanského brankáře Tomáše Pöpperleho a Frölunda vedla ve druhé třetině finále Ligy mistrů 3:2.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Frölundy slaví triumf v Lize mistrů

Bylo ubíjející ze střídačky sledovat, jak hráči Frölundy na ledě slaví?

Musím přiznat, že to bylo velmi těžké. Člověk ale musí umět přijmout porážky a poučit se z nich. Frölunda má výborný tým, k titulu jsme jim pogratulovali. Ale já jsem strašně nas*anej.

Tušíte, kdy z vás naštvání alespoň částečně vyprchá?

Vůbec nevím. Dostat se takhle daleko, ale skončit nakonec druzí... Emoce pracují, je strašně těžké to přijmout.

S odstupem času ale budete hodnotit vaše vystoupení v Lize mistrů jen pozitivně, ne?

Jasně, na kluky jsem obrovsky pyšný. Myslím, že jsme to zvládli dobře. Opravdu mě těšilo, že jsme byli schopni hrát vyrovnané partie se špičkovými týmy ze zahraničních lig a přejít přes ně až do finále. I z předváděných výkonů jsem měl radost. Jenže ten hořký konec tam pořád je.

Šlo prodloužení sehrát lépe? Frölunda trojici Mikuš, Hlinka, Vrána motala ve vašem obranném pásmu snad minutu...

Bohužel jsme předtím udělali chybu, špatně jsme sehráli situaci v útočném pásmu a přišli o puk. Nabídli jsme ho soupeři a pak už byla jenom otázka, jestli přijde střela na Pöpperleho, nebo náš protiútok. Bohužel přišla ta první varianta a gól.

Až na druhou třetinu jste Frölundě byli minimálně vyrovnaným protivníkem. Čemu ale matnou prostřední část hry přičítáte?

Přišlo mi, že nás ovlivnila vyloučení Míry Formana na pět minut a do konce utkání a trest na dvě plus deset minut pro Michala Řepíka v první třetině. Stála nás pak strašně moc sil. Ale až na druhou třetinu, kdy nás domácí dostávali pod tlak, jsme odehráli vynikající utkání.

Zejména v třetí dvacetiminutovce, kdy jste měli několik tutovek, kterými jste mohli zvrátit zápas ve svůj prospěch...

Udělali jsme nějaké změny v sestavě, stáhli jsme to jen na tři lajny. Nebylo na co se šetřit. Najednou jsme měli velký nápor a byli mnohem lepší než Frölunda. Jenže na to se nehraje, musíte to umět vyjádřit i brankově. A nám ten jeden gól nakonec bohužel chyběl.

Co jste říkal na podporu vašich fanoušků, kterých do Göteborgu dorazily téměř čtyři stovky, a po většinu zápasu byli hlasitější než příznivci domácích?

To bylo něco úžasného! Opravdu jsem nečekal, že by nás mohli přijet povzbudit v takovém množství. Nejen pro mě, ale i pro celé mužstvo to bylo překvapení, byli jsme z nich nadšení. Chci jim ze srdce poděkovat, protože byli slyšet celý zápas. Je paráda, že kvůli nám vážili tak dlouhou cestu.

Reklama

Související témata: