Hlavní obsah

Skvělá Sparta, Frölunda měla velké štěstí, píší ve Švédsku. Oceňují i české fanoušky

Skvělý výkon Sparty v úterním finále Ligy mistrů oceňují i švédská média, která však pochopitelně oslavují především obhajobu triumfu tamní Frölundy po vítězství 4:3 v prodloužení. Švédští žurnalisté ale zároveň bezprostředně po finále rozebírají bolavé místo staronové soutěže, a to téměř nulový zisk i pro šampióna.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Niklas Lasu (vpravo) oslavuje se spoluhráči vítězný gól Frölundy ve finále Ligy mistrů proti Spartě.

Článek
Fotogalerie

Hokejisté Frölundy slaví triumf v Lize mistrů

„Frölunda opět ovládla CHL po obrovském dramatu," hlásí například list Aftonbladet. „Sparta ale ve třetí třetině přestřílela soupeře 16:3 a po vyrovnávacím gólu Lukáše Klimka vyvinula obrovský tlak. Pro Frölundu byla siréna po třetí třetině velkou úlevou," chválí deník výkon českého týmu.

Podobně popisuje závěr i list Expressen: „Sparta byla opravdu těžký soupeř. Ve třetí třetině se vzchopila a mocně Frölundu tlačila. Tým z Göteborgu měl velké problémy a mohl děkovat štěstí, že po 60 minutách byl stav stále nerozhodný. V prodloužení byl ale silnější."

Vyčerpání v prodloužení

Loterii tří proti třem nakonec rozhodl Nicklas Lasu. „Sparťané se v prodloužení vůbec nedostali z obranného pásma a byli totálně vyčerpaní. Když Rosseli poslal puk na Lasua, už ho nedokázali ani hokejkou zblokovat," vracel se k rozhodujícímu momentu útočník Sebastian Stålberg.

Vyprodaná hala Frölundaborg tak mohla začít slavit. „6044 fanoušků udělalo finálovému dramatu skvělou atmosféru, včetně zhruba pěti stovek zpívajících fanoušků Sparty," píše Aftonbladet.

Nutno dodat, že finálový zápas Ligy mistrů není ani na stránkách sportovních rubrik švédských médií zrovna velkým tématem. I mezi hokejovým zpravodajstvím se ocitá vesměs až za sérií příspěvků z NHL, v níž hrají švédští borci důležité role.

Není to dobrý byznys

Soutěž si zkrátka musí svoji prestiž teprve vybudovat. Zatím jde v podstatě o nadšenecký podnik, protože ekonomický profit pro kluby je v lepším případě takřka nulový. A to i pro staronového šampióna.

„Nejsme ve ztrátě, ale nemůžeme hovořit ani o výdělku. Ekonomicky pro nás není Liga mistrů dobrý podnik. Šlo nám jen o to vybojovat titul, posílit naši značku, což by potenciálně nějaký ekonomický přínos mít mohlo," přiznal šéf Frölundy Mats Grauers v rozhovoru pro Aftonbladet .

Deník připomíná, že šampión celkem vydělal 1,5 miliónu švédských korun. „My jsme ale hodně investovali do uspořádání finálového zápasu, abychom připravili velkou party," připomněl Grauers s tím, že klub platil fanouškům autobusovou dopravu z centra Göteborgu, protože před stadiónem kvůli výkopovým pracím nebylo k dispozici dost parkovacích míst.

„Stálo to dost peněz, ale ničeho nelitujeme. Myslím, že spousta fanoušků se dívala v televizi a viděla fantastický zápas. Musíme soutěž respektovat, protože byla opravdu kvalitní. Sparta přeci vyřadila Växjö a HV71," dodal Grauers.

Aftonbladet také připomíná, že soutěži chybí bohaté ruské kluby. Švédské televizi SVT však sdělil sportovní manažer CHL Bo Lennartsson, že účast týmu(ů) z KHL je možná už v příští sezóně, kdy se má počet účastníků snížit ze 48 na 32.

„Uvidíme, v jaké formě by to bylo možné. Každopádně by bylo skvělé se s nimi utkávat. O tom není pochyb," řekl Bo Lennartsson.

Reklama

Související témata: