Hlavní obsah

Hokejový tým našel nové tváře, ale trápily ho fauly

PRAHA/HELSINKY

Turnaj Karjala zůstává jediným, který v jedenáctileté historii Euro Hockey Tour česká reprezentace nedokázala vyhrát. Letos v Helsinkách tomu ale byla hodně blízko. "Stačilo udržet těsné vedení nad Rusy a nenechat je 116 vteřin před koncem třetí třetiny vyrovnat. Každá prohra mrzí, ale ta nedělní ještě o trochu víc," litoval kouč národního týmu Alois Hadamczik.

Článek

"Sborná je aktuálně velmi silná a my jsme měli na dosah její skalp. Český hokej čeká na prvenství v turnaji evropské série už skoro čtyři roky a je škoda, že nám to nevyšlo právě na Karjale, když jsme předvedli docela kvalitní výkony a celé účinkování mohu hodnotit spíš pozitivně," tvrdí Hadamczik.

"Potěšitelné je, že mi turnaj pomohl objevit pro národní tým nové tváře, ať už to jsou Platil, Huml nebo i finským působením oživlý Straka. Parádní výkony Čechmánka s Málkem také rozšiřují konkurenci na postu gólmana, kde máme prověřeného Hniličku a o slovo se hlásí Svoboda," míní Hadamczik, jehož těší, že národní tým se šesti nováčky obstál v každém utkání, ať v obranné činnosti či útočné fázi.

Vyloučení ubírala energii

Energii mužstvu, které zdobila veliká vůle, ale bral nevídaný počet vyloučených. "Hráli jsme extrémně často v oslabení, což tým sice zvládal výborně, ale platil za to vyčerpáním a obtížně se pak prosazoval v koncovce. Příště musíme vybírat hokejisty, kteří nebudou dělat zbytečné fauly," říká jasně Hadamczik.

"Na mezistátní scéně se totiž hraje rychleji než v lize, a když hráč nestíhá, volí zákrok holí. Já vím, že to většinou plyne z přemíry chtění, jenže rozhodčí z přísného trendu nesleví, takže je třeba si vše analyzovat a takových věcí se už vyvarovat," míní kouč.

Vše podle něj závisí i na získání mezinárodních zkušeností. "Třeba na Irglovi je i v tomto směru vidět, jak roste každým zápasem. Podobně také Čáslava v obraně dokáže hrát důrazně do těla, ale přitom čistě," uvažuje trenér, jenž se pozastavuje nad faktem, že naprostou většinu českých zápasů v Euro Hockey Tour řídí ruští sudí: "Především výkon Poljakova v sobotním duelu s Finskem se mi moc nelíbil, byl na nás viditelně přísnější."

Dohoda mezi extraligovými kluby a hokejovým svazem dovoluje hráčům odehrát jen dva turnaje v sezóně a po Karjale tuto kvótu již vyčerpalo sedm reprezentantů, mezi nimi i opory jako Hlinka, Sýkora, Irgl či Hubáček. "Už za měsíc čeká další klání v Moskvě a musíme tým poskládat zase trochu jinak. Mám radost, že u většiny hráčů sázka na ně vychází, takže se nebojím vyzkoušet je znovu nebo nasadit i další," přiznává kouč.

Reklama

Související témata: