Hlavní obsah

Uplynulo sedm let od letecké tragédie v Rusku, zemřeli i tři čeští hokejisté

Praha

Před sedmi lety zažil hokejový svět jednu z největších lidských tragédií. V Rusku se zřítilo letadlo s týmem Jaroslavle, smrt v troskách stroje nalezli také tři čeští hráči. Od 7. září 2011 se už jen vzpomíná na Josefa Vašíčka, Karla Rachůnka a Jana Marka, ale také Slováka Pavola Demitru. Celkem zahynulo třiačtyřicet lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotografie českých hokejistů na pódiu na Staroměstském náměstí - Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek (zleva)

Článek
Fotogalerie

Tři fotografie posazené na české vlajce, na nich usmívající se tváře. Před nimi tři plápolající svíčky a velká kytice. Vedle se vyjímá bílý dres národního týmu. K tomu tři helmy a tři růže. To vše jako vzpomínka v sídle Českého hokejového svazu na trojici hráčů Jaroslavle, kteří zahynuli při letecké tragédii v Rusku. Taková byla situace před sedmi lety pár hodin po neštěstí.

Tragédie, hrůza, smutek. Slova, která provázela všechny ohlasy, nikdo nemohl uvěřit, že se tohle opravdu stalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tisíce lidí a tisíce svíček na poslední cestě českých hokejistů.

Jan Handrejch

Hokejový svaz uctil památku tří českých hráčů hned po neštěstí v Rusku pietní akcí na Staroměstském náměstí a na jejich počet vyřadil čísla 4, 15 a 63 z reprezentace.

„Byli to hráči hokejové extratřídy, Pepu Vašíčka znám, ten přišel z Havlíčkova Brodu do Slavie. Pro všechny to je hrozná zpráva, je to hrozný. Tihle hráči udělali pro český hokej hodně, musíme jim být vděční," vyjádřil se k tragédii trenér Vladimír Růžička.

„Vůbec nenacházím slova, absolutně se s tím nemohu srovnat. Je to hrozné. Všichni ti kluci byli skvělí hráči, báječní lidé a hlavně tátové od rodin," řekl s velkým pohnutím v hlase tehdejší trenér národního týmu Alois Hadamczik.

Čeští hráči, kteří nepřežili tragédii
Jan Marek
Útočník se narodil 31. prosince 1979. V Rusku působil od roku 2006, kdy oblékal dres Magnitogorsku. Za něj hrál čtyři sezóny, pak nastupoval za moskevské CSKA či Mytišči. Do Lokomotivu přestoupil před několika týdny. Zkušený forvard patřil i k oporám reprezentačního týmu, v jehož dresu odehrál 85 utkání a vsítil 25 branek, loni se radoval z titulu mistra světa. V Česku Jan Marek působil v pěti týmech, začínal v Jindřichově Hradci, hrál také v Olomouci, Třinci, Opavě a pražské Spartě.
Karel Rachůnek
Obránce se narodil 27. srpna 1979. Poprvé hrál extraligu v roce 1997 ve Zlíně. V tomto roce byl taktéž draftován na 229. Místě Ottawou. Rachůnek hrál poté i v NHL za Ottawu, NY Rangers, New Jersey. V Rusku působil v Dynamu Moskva a v Jaroslavli, kde také fungoval jako kapitán. Na světovém šampionátu se stal v roce 2010 s českou reprezentací mistrem světa. Do podvědomí výrazně vstoupil gólem osm sekund před koncem semifinále se Švédskem, kdy srovnal skóre. V národním týmu byl i na šampionátu v Bratislavě 2011, kde pod trenérem Aloisem Hadamczikem vybojoval třetí místo.
Josef Vašíček
Útočník začal s hokejem v Havlíčkově Brodě. Sezóny 1996/97 a 1997/98 odehrál ve Slavii Praha. Potom odešel do zámoří, kde se postupně probojoval do sestavy Caroliny. S Hurricanes získal v ročníku 2005/06 Stanley Cup. Hokejista s číslem 63 poté ještě v NHL oblékal dres Nashvillu a New York Islanders. Od sezóny 2008/09 hrál za Jaroslavl. Od roku 2003 oblékal i národní dres, s nímž získal v roce 2005 zlatou medaili.

Reklama

Související témata: