Hlavní obsah

V Moskvě byla otevřena hala pro hokejový šampionát 2007

Za přísných bezpečnostních opatření byla slavnostně otevřena sportovní hala na Chodynském poli v Moskvě. Sportovní areál, označovaný za největší v Evropě, přivítá na jaře příštího roku hokejové mistrovství světa. Kromě hokejistů se na stadionu sešly i hvězdy ruského showbyznysu. Nová sportovní hala se stavěla více než rok.

Článek

Kulatá budova s červeno-bílo-modrými plastovými a skleněnými aplikacemi měla být dokončena už v srpnu, stavební práce se ale o půl roku protáhly. Kromě hlavního kluziště je pod střechou i tréninkový led. Dosud není upraveno okolí stadionu, zbývá dokončit parkoviště a okolní infrastrukturu.

Projekt financovala moskevská radnice, která také bude objekt provozovat. Podle starosty Jurije Lužkova je komplex na evropské i světové úrovni. "Tenhle krásný palác nemá v Evropě obdoby," prohlásil dnes nadšený starosta při slavnostním otevření. V hale jsou i tři restaurace a pět barů, vnitřní vybavení bylo dovezeno z Německa a Spojených států.

Halu o víkendu vyzkouší i Češi

Celková plocha nového sportoviště zaujímá skoro 60 000 metrů čtverečních, pro diváky bude v hale vyhrazeno 14 000 míst v několika patrech. Stadion má kolem 50 vchodů, které budou diváci rozlišovat podle barev. Ceny vstupenek by se měly pohybovat od 150 do několika tisíc rublů (stejně v korunách). Kolem haly se dokončuje parkoviště pro 1500 automobilů, navíc se počítá s třemi stovkami parkovacích míst pro VIP hosty. Při technických kontrolách už byly zjištěny nedostatky, chybí například údaje o spolehlivosti nosných konstrukcí.

Víceúčelová hala bude využívána nejen pro hokejové zápasy a soutěže v krasobruslení. Konat by se zde měly i basketbalové a tenisové turnaje, utkání v boxu, ale i kulturní akce. V plánu je i výstavba malého muzea historie ruského a sovětského hokeje, který letos slaví 60. výročí vzniku. První utkání světového hokejového šampionátu začne v hale na Chodynce 27. dubna 2007. Už ve čtvrtek ale vyzkoušeli led nové haly hokejisté Švédska a Ruska, kteří proti sobě nastoupili v rámci turnaje Channel One Cup. O víkendu si na stadionu zahrají i čeští hokejisté.

Reklama

Související témata: