Hlavní obsah

Podle Hadamczika nesplnili hokejisté jeho očekávání

PRAHA

Především zbytečná vyloučení a hra v oslabení stála české hokejisty lepší výsledek na Channel One Cupu v Helsinkách a Moskvě. Úřadující vicemistři světa inkasovali devět ze čtrnácti gólů na turnaji v oslabení, v nichž tak ztratili všechny tři duely. Kouč Alois Hadamczik přiznal, že mužstvo nesplnilo jeho očekávání. Poslední skončil český výběr už popáté z šesti posledních turnajů Euro Hockey Tour.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Alois Hadamczik na tréninku hokejové reprezentace

Článek

Bez bodu zůstal už v dubnu ve Stockholmu. "Nebyl to kompaktní a ucelený výkon. Mančaft nepředvedl to, co jsem od něj očekával. Hráli jsme dobře jen utkání s Finskem, kde jsme bohužel udělali hloupé fauly a dostali góly z přesilovek soupeře pět na tři," řekl Hadamczik v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas po nedělním nočním příletu z Moskvy do Prahy.

Kouč měl problémy při nominaci a s počtem jmen, která si z různých důvodů musel škrtnout ze svých plánů. Kvůli náročnému programu a vytížení před lednovým turnajem Super Six v Petrohradu oželel i účast hráčů mistrovské Sparty. "Když nepojedeme kompletní, tak je vždycky problém, protože turnaj je vyrovnaný a nezkušenost se projevuje. Přesto jsme s Finy prohráli jen o gól a se Švédy jsme nepříznivý stav dotahovali a oni na rozdíl dvou zvýšili až v power play. S Rusy to bylo z naší strany málo," vypočetl Hadamczik.

Pětice měla pozitivní hodnocení

Pozitivní hodnocení měl pro pětici hráčů, kteří mu prý potvrdili, že o nich může uvažovat při vytváření nominace na jarní mistrovství světa v Moskvě. "Velmi dobrý výkon podal Čáslava, nezklamali mezi obránci ještě Platil a Hamr. Marek s Bednářem si také řekli o to, že se o nich dá na šampionát uvažovat," doplnil Hadamczik k útočnému duu, které bylo na ledě při pěti z osmi českých gólů na turnaji. "Dále se ukázalo, že někteří hráči mohou dostat opakovaně šanci v Euro Hockey Tour. U zbývajících se naopak prokázalo, že jim momentálně rychlejší hra na mezinárodní scéně dělá problémy."

Přestože v Moskvě jako jediný debutoval liberecký Jan Víšek, dalších sedm hráčů nemělo v národním týmu před turnajem na kontě ani deset reprezentačních startů. "Udělali maximum, co je v jejich silách. Člověk jim nemůže mít nic za zlé, protože v nominaci měla být spousta jiných hráčů, kteří se zranili nebo z jiných důvodů nemohli. Museli jsme dát tým dohromady a tito dostali šanci," prohlásil reprezentační kouč.

Nezkušenost se projevila v oslabeních

Právě na zbytečných faulech i na spoustě neubráněných oslabeních se nezkušenost také projevila. S 80 trestnými minutami byl český tým nejtrestanějším na turnaji a tři góly inkasoval dokonce v oslabení tří proti pěti. "Mužstvo by tolik faulů nemělo udělat. Říkáme to hráčům dokola, ale pramení to z toho, že nemají mezinárodní zkušenosti," navázal Hadamczik. "Navíc jsme v oslabení nehráli dobře. Neměli jsme typologicky takové hráče jako třeba na minulém turnaji, kteří to ubránili lépe. Ale v oslabení tři na pět, ještě když ho hrajete třeba minutu čtyřicet, tak je velice pravděpodobné, že dostanete gól."

Pro poslední turnajovou přípravu před jarním světovým šampionátem by si po dohodě se zástupci extraligových klubu mohl sestavit reprezentační kouč výběr bez omezení. To mu dosud stanovovala kvóta tří hráčů z jednoho celku na turnaj, přičemž jednotliví hokejisté mohli jen na dva podniky EHT v ročníku. Česká reprezentace má už před LG Hockey Games ve Stockholmu jen teoretickou naději na účast ve finále evropské série. Z poslední místa ztrácí na druhé Finsko sedm bodů.

Optimismus ohledně nominace

Hadamczik ale raději dva měsíce před další akcí nehýří v otázce nominace optimismem. "Měli jsme teď k dispozici také dost hráčů a bylo jich hodně zraněných, tak jsme je stejně nemohli nominovat. Uvidíme, jak to bude před play off v jednotlivých soutěžích vypadat po této stránce. Ale dohoda s APK je samozřejmě krok dopředu," dodal Hadamczik.

Český tým v této pauze získal ještě dvě cenné zkušenosti. Okoukl v Moskvě prostředí před jarním mistrovství světa. "Je dobré vědět, kde budeme na mistrovství světa. Budeme na určité věci a atmosféru připraveni a nemůže nás to překvapit," řekl Hadamczik.

A ještě před Channel One Cupem změřili hokejisté v Praze síly i se svým úvodním soupeřem na nadcházejícím šampionátu Běloruskem. "Chtěli jsme co nejsilnější sestavu, dali jsme do hry i Irgla, Hubáčka a Sýkoru. Udělali jsme dobře jak pro lidi, kterých přišlo deset tisíc, tak tam působil i psychologický moment. Na Bělorusy narazíme na mistrovství světa a hraje obrovskou roli, aby z nás měli respekt," podotkl k přípravě, v níž český výběr vyhrál v Sazka Areně 2:0.

Reklama