Hlavní obsah

Extralize scházejí hráči s reprezentační kvalitou

Martin KézrPrávo

Osobnosti postrádající reprezentace při třetí akci letošní Euro Hockey Tour propadla. Národní mužstvo doplácelo na chyby a nezkušenost, rozčarování z tří porážek i výkonů na Channel 1 cupu přiznává také její trenér Alois Hadamczik.

Článek

"Mužstvo nepředvedlo to, co jsem od něj očekával. Byl to ale nejslabší výběr této sezóny," říká kouč. Je nutné si bez příkras přiznat, že úroveň extraligy stagnuje a hráči z ní nemají kvalitu, jakou by reprezentace zasluhovala. "Domácí soutěž totiž táhnou starší osobnosti, které jsou v klubech přetěžovány, navíc řada talentů mizí v cizině," říká Hadamczik s tím, že doma nerostou hokejisté s perspektivou.

"Tým na turnaji nepůsobil kompaktně a pod vlivem nezkušenosti dělal i vážné chyby, ať už to jsou fauly, či neubráněná oslabení. Těžko mohu mít za zlé hráčům, kteří sotva dorostli požadavkům národního týmu, že nestíhají, ale s přesilovkami soupeřů, při nichž dostali 9 gólů, si opravdu nevěděli rady," míní Hadamczik, jehož svěřenci prohráli v Helsinkách 2:3 s Finy a v moskevském pokračování turnaje podlehli 5:7 Švédům i 1:4 Rusům.

Oslabená sestava

"Nebyl tam z naší strany ani jednou ucelený výkon, za soupeři jsme zaostali hlavně v disciplíně a naše hokejová křivka šla dolů, takže v neděli proti domácím jsme od poloviny zápasu propadli. Bohužel ale sestava se minimálně z poloviny lišila od mojí původní představy. Těch omluvenek a zranění bylo tolik, že to nemohlo nepoznamenat kvalitu," říká trenér.

Osm hráčů před turnajem nemělo na kontě ani deset reprezentačních startů. "Ta nezkušenost se projevila víc, než bych si před turnajem asi chtěl připustit. Hráči sice dělali, co bylo v jejich silách, jenže zápasy ukázaly, že většině z nich rychlost hokeje na mezinárodní scéně dělá problémy a neumějí se s ní vypořádat bez faulů a potom neobstojí ani v oslabení. Chyběly nám typy, které by to ubránily lépe," říká kouč.

Česká reprezentace byla znovu nejtrestanějším mužstvem turnaje. "To mi hodně vadí. Říkáme hráčům pořád dokola, nedělat hloupé fauly a nenechat se zbytečně vylučovat, jenže oni pod tlakem podléhají negativním návykům," zlobí se Hadamczik.

Ve hře jen pár jmen

Kouč soudí, že z kádru, který byl nyní v Moskvě, může při vytváření nominace na MS počítat jen s brankáři Hniličkou a Svobodou, obránci Čáslavou, Platilem, Hamrem a útočníky Markem a Bednářem.

Pro únorový turnaj LG Games ve Švédsku může kouč po dohodě se zástupci extraligových klubů konečně postavit reprezentační výběr bez omezení. Dosud byl limitován kvótou tří hráčů z jednoho klubu, přičemž jednotliví hokejisté mohli jet jen na dva podniky evropské tour v sezóně. "To je určitě krok dopředu, v silnějším složení bychom se ze Stockholmu nemuseli vracet jen s porážkami," doplňuje Hadamczik.

Reklama