Hlavní obsah

Česko - Švédsko 5:2Báječný Kovář hattrickem a asistencí srazil úřadující mistry světa

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Bemström 0 : 1
28. Kvapil 1 : 1
37. Kovář 2 : 1
47. Kovář 3 : 1
51. Kovář 4 : 1
58. Sekáč 5 : 1
59. Davidsson 5 : 2
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Byla to jeho show! Hokejový útočník Jan Kovář si lepší návrat do národního týmu po téměř roční pauze ani nemohl vysnít. Plzeňský centr pomohl na Švédských hrách ve Stockholmu srazit úřadující mistry světa hattrickem a asistencí navrch, Říhova družina si po obratu ve skóre připsala výhru 5:2. Češi porazili Švédy po předchozích čtyřech prohrách, navíc poprvé v sezoně zužitkovali přesilovou hru, a to navíc hned třikrát!

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Jan Kovář (vlevo) dává jeden z gólů proti Švédsku.

Článek

Horší vstup do zápasu český tým v hale Hovet asi ani nemohl zažít. Na konci druhé minuty byl totiž vyloučen Musil a Švédové první přesilovku využili už po 26 vteřinách, když Hrubce překonal ranou z voleje z vrcholku levého kruhu Bemström.

Po deseti minutách hry se začali připomínat i Češi a postarala se o to třetí útočná formace sestavené výhradně z bratrů Zohornových. Hynek našel zpoza branky nejstaršího Tomáše, jenž ale zakončoval jen do připraveného gólmana Hellberga.

I nejmladší ze Zohornů Radim o sobě dal vzápětí vědět. Nejprve si došel pro faul, Češi ale následnou přesilovku sehráli prachbídně, když se nedokázali ani usadit v pásmu. Pár vteřin po jejím skončení si ale Radim Zohorna vynutil další faul a tentokrát rozhodčí nařídili trestné střílení. V něm ale útočník Mladé Boleslavi s kličkou do bekhendu Hellberga nepřekvapil.

Ve druhé třetině už se Říhova parta vyrovnání dočkala. A kupodivu poprvé v sezoně v přesilovce, na jednadvacátý pokus. Postaral se o to nejproduktivnější hráč probíhajícího ročníku extraligy Marek Kvapil, jenž se do reprezentace vrátil po více než dvou rocích a gólu se v ní dočkal takřka po devíti letech.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Jan Kovář (vlevo) dává jeden z gólů proti Švédsku.

Šlo o zasloužené srovnání, neboť Češi byli nebezpečnější i střelecky aktivnější. O šest minut později navíc zužitkovali další početní převahu. Holík i s trochou štěstěny našel Kováře, tomu se puk odrazil příhodně od bruslí a pak jej poslal do odkryté branky. Švédové byli v té době v silném útlumu a jen sledovali, jak Říhův tým na ledě dominuje.

Ve 47. minutě navíc výběr Tří korunek chyboval při rozehrávce v obranném pásmu, čehož sice Gulaš napoprvé nevyužil, dorážející Kovář už měl ale snadnou úlohu a radoval se ze svého druhého gólu v zápase. O šestnáct vteřin později srazil ve středním pásmu Lindqvist mimo souboj o puk Filippiho a obdržel trest na pět minut a do konce utkání. Zápas však skončil i pro libereckého forvarda, jenž viditelně otřesený zamířil do kabiny v doprovodu lékaře Vyskočila.

Foto: Fredrik Sandberg, ČTK/AP

Hynek Zohorna (vlevo) a Švéd Jonathan Davidsson.

V dlouhé přesilovce zakončil pohlednou kombinaci střelou pod horní tyčku Kovář a dočkal se tak hattricku, čímž navázal na Dominika Kubalíka, jenž tři góly v této sezoně vstřelil na listopadovém turnaji Karjala proti Finům.

Švédové pak pět minut před koncem základní hrací doby odvolali při své přesilové hře gólmana Hellberga, málem ale inkasovali popáté, Kováře od trefení prázdné branky a jeho čtvrtého gólu dělily jen centimetry. Prázdnou branku pak přeci jen trefil po přihrávce neúnavného Kováře Sekáč a přerušil střelecký půst v národním týmu, který trval od dubna 2016. Konečnou podobu výsledku dal v 59. minutě Davidsson, který snížil na 2:5.

V sobotu v pravé poledne se Říhovi svěřenci utkají ve Stockholmu s Finskem, o den později ve stejný čas zakončí turnaj proti Rusům.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - ČR 2:5 (1:0, 0:2, 1:3)
Branky a nahrávky: 3. Bemström (Holm, Rasmussen), 59. J. Davidsson (Dahlbeck) - 28. M. Kvapil, 37. Jan Kovář (P. Holík), 47. Jan Kovář (Gulaš), 51. Jan Kovář (Zaťovič, Zámorský), 58. Sekáč (Jan Kovář). Rozhodčí: Kova, Vikman (oba Fin.) - Löfgren, D. Persson (oba Švéd.). Vyloučení: 4:5, navíc M. Lindqvist (Švéd.). Využití: 1:3. Diváci: 6377.
Švédsko: Hellberg - Lööv, Holm, Dahlbeck, J. Persson, Djuse, Engsund - Bemström, Rasmussen, J. Lilja - Boqvist, Kellman, M. Lindqvist - J. Davidsson, L. Johansson, Nygard - Sylvegard, Händemark, E. Larsson. Trenéři: Rikard Grönberg, Johan Garpenlöv a Peter Popovic.
ČR: Hrubec - Zámorský, Polášek, Kundrátek, Štencel, M. Doudera, Krejčík, D. Musil, Hrbas - Sekáč, Jan Kovář, Gulaš - M. Kvapil, Filippi, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - P. Zdráhal, P. Holík, Lenc - od 39. navíc L. Rousek. Trenéři: Miloš Říha starší, Robert Reichel a Karel Mlejnek.
O zápase Rusko - Finsko
Tabulka Švédských hokejových her:
1.ČR110005:23
2.Rusko101003:22
3.Finsko100102:31
4.Švédsko100012:50
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.Rusko7420127:1216
2.Finsko7302214:1711
3.ČR7210420:238
4.Švédsko7201413:227

Reklama

Související témata: