Hlavní obsah

Letenská kometa bude v květnu na roztrhání! Kouč úspěšné sedmnáctky čeká na verdikt Sparty

Byl to stylový návrat. A veselý zároveň. České reprezentační výběry do 19 a 17 let, které postoupily na mistrovství Evropy, přiletěly do Prahy z kvalifikačních turnajů společným letadlem. „Jde o obrovský úspěch," shodli se trenéři Jan Suchopárek a Václav Kotal.

Foto: Jan Tauber

Trenéři českých mládežnických reprezentací Jan Suchopárek (vlevo) a Václav Kotal dovedli své týmy na mistrovství Evropy. Suchopárek devatenáctku, Kotal sedmnáctku.

Článek

Suchopárek dovedl devatenáctku na evropský šampionát podruhé během tří let, sedmnáctka si na ME zahraje po čtyřech letech. Česko nyní patří mezi tři země, které vyšlou na turnaj obě věkové kategorie. Maximálně jejich počet vzroste na pět. Blýská se českému fotbalu na lepší časy?

„Máme tým, který postoupil. Ale podívejte se na naše soupeře, kteří posouvají nadějné hráče do vyšších kategorií. Je to neporovnatelné," narážel Suchopárek na starty 18letých anglických talentů Sancha a Hudsona-Odoie za áčko Anglie v nedávné kvalifikaci proti Česku. „Mnozí naši kluci hrají druhou dorosteneckou ligu, najednou stáli proti hráčům, kteří nakukují do Premier League. Je neuvěřitelné, jaké výkony podávali," chválil Suchopárek.

Foto: FAČR

Fotbalová reprezentace do 17 let.

„Rozhoduje široká základna, práce ve špičkových klubech. Holanďani měli sedm hráčů z Ajaxu a Liverpoolu. Díky akademiím už ale máme v sedmnáctce několik hráčů, podhoubí je dobře založeno. Ukazuje se, že jejich zřízení byl správný krok," doplnil Kotal, který neví, jestli na šampionátu bude mít k dispozici klíčového muže Adama Hložka, jenž se prosazuje v prvním týmu Sparty. Turnaj začíná 3. května, kdy poběží nadstavbová část české ligy.

„Uvidíme. Rozhodne, jestli bude Sparta v termínu šampionátu hrát o druhé místo. Byl bych pochopitelně moc rád, kdyby Adam s námi jel," uvedl Kotal. Jeho mužstvo v Nizozemsku porazilo Izrael a Severní Irsko, v závěrečném utkání, už v pozici jistého postupujícího, podlehlo domácímu celku (2:5). Los základních skupin se uskuteční 4. dubna v Dublinu.

Devatenáctka měla cestu na ME složitější. Na úvod podlehla domácí Anglii 1:4, jenže ta promrhala oba postupové mečboly. Češi naopak zbývající duely vyhráli shodně 3:1 (Řecko, Dánsko). Na červencovém šampionátu v Arménii budou obhajovat semifinále z Gruzie 2017.

Reklama

Související témata: