Hlavní obsah

Změny na reprezentační střídačce. Pešán vystřídá Říhu

Praha
Aktualizováno

Novým trenérem české hokejové reprezentace by se měl od sezony 2020/21 stát po Miloši Říhovi starším Filip Pešán. Ten bude v nadcházejícím ročníku působit jako šéftrenér Českého hokeje a zároveň bude generálním manažerem juniorské reprezentace.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kouč Miloš Říha na české střídačce při utkání s Německem na MS.

Článek

„Pokud nenastane nějaká neočekávaná událost, bude to právě Filip Pešán, kdo po Miloši Říhovi po příštím mistrovství světa ve Švýcarsku reprezentaci převezme," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Pešán byl kandidátem na kouče seniorského nároďáku už loni po MS v Dánsku. Nástupce Josefa Jandače na reprezentační střídačce vybírala hokejová generalita mezi ním, Václavem Varaďou a Milošem Říhou starším. Volba nakonec padla na posledně jmenovaného, který podepsal dvouletou smlouvu.

Foto: Sport.cz

Trenér Filip Pešán.

Říha, který na MS v Bratislavě dovedl Čechy ke čtvrtému místu, dvouletou smlouvu dodrží, po šampionátu ve Švýcarsku, který se uskuteční už příští rok, ale u reprezentace skončí. A nahradí ho 41letý Pešán, který dosud působil v extraligovém Liberci jako hlavní trenér a zároveň sportovní manažer.

Po devíti letech ale coby kouč u Bílých Tygrů skončil, neboť na svazu nahradil v pozici šéftrenéra hokejových reprezentací Slavomíra Lenera. Zároveň bude Pešán v příští sezoně působit jako generální manažer juniorské reprezentace, kterou pod vedením trenéra Václava Varadi čeká na přelomu roku domácí světový šampionát.

Záznam: Přílet českých hokejistů z MS v BratislavěVideo: Sport.cz

„Během nadcházejících dvanácti měsíců si Filip Pešán vyzkouší práci na svazu, resp. u reprezentace a vyhlédne si další své kolegy, se kterými by mohl u reprezentačního výběrů působit," uvedl Král.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Trenér Miloš Říha (vpravo) na střídačce hokejové reprezentace.

„Miloš má svůj realizační tým. Ale už před letošním MS mi volal a nabídl externí spolupráci, že bych sledoval týmy z druhé skupiny. Musel jsem to ale odmítnout, protože jsem měl spoustu práce se seznamováním se s prací šéftrenéra svazu. Pokud ale přijde nabídka za rok znovu, rád ji zvážím," hlásí Pešán, který v sezoně 2017/18 už národní tým vedl, ale pouze ten do dvaceti let.

„V jiných zemích bylo už dlouho předem jasné, kdo se kdy národního týmu ujme. U nás v minulosti nebylo možné, abychom mohli s některým kvalitním trenérem počítat už dopředu. Teď to ale nastalo a Filipa si pro A reprezentaci připravujeme i tím, že bude dělat svazového šéftrenéra," uzavírá Král.

„Koučovat národní tým je pro mě velkou motivací. Teď se ale chci soustředit na práci šéftrenéra svazu, kde bych chtěl navázat na výbornou práci Slávy Lenera. Chci pokračovat v projektech nastolených svazem, které k mému překvapení skvěle fungují. Chci se vzdělávat, studovat a poznávat další možnosti, jak úspěšně řídit tým," říká Pešán.

„Musím si pečlivě nastudovat všechny projekty, které už na svazu běží. Nechci od boku střílet nějaké desatero, co bude potřeba činit. Nejprve musím současný stav důkladně poznat," uzavřel Pešán.

Říha si bere k reprezentaci syna
Novým asistentem Miloše Říhy staršího u české hokejové reprezentace bude od příští sezony i jeho syn Miloš Říha mladší, který působí jako hlavní trenér u prvoligové Slavie. Říha mladší se u týmu pohyboval i na květnovém šampionátu v Bratislavě, byť žádnou oficiální funkci neměl.
„Miloš Říha starší tento návrh přednesl na čtvrteční valné hromadě Českého hokeje a byl mu schválen. Respektujeme právo trenéra vybírat si své nejbližší spolupracovníky,“ prohlásil Král.
Říhovými asistenty pak i nadále budou Robert Reichel s Karlem Mlejnkem. Jako trenér gólmanů by měl pokračovat Zdeněk Orct, jeho zařazení je však podmíněno souhlasem Litvínova, v němž působí.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko