Hlavní obsah

Kusý: Hrát za oceánem je pro mladé kluky móda

Manažera české hokejové reprezentace a extraligových Pardubic Zbyňka Kusého rozčilují útěky mladých hráčů do zámoří. Tomuto tématu se také věnuje v rozhovoru pro deník Právo. "Ti kluci se pak plácají na farmách a do NHL se jich dostane hrstka," tvrdí mimojiné.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo) a Zbyněk Kusý.

Článek

Berete špatnou sezónu českého hokeje, která vyvrcholila neúspěchem na mistrovství v Moskvě, jen jako shodu nepříznivých okolností?

Určitě je to vyústění situace, která teď v našem hokeji je. Na druhou stranu bojujeme s věcmi, které moc ovlivnit nemůžeme.

Co tím myslíte?

Třeba jako manažer Pardubic můžu stokrát apelovat na rodiče šestnáctiletého kluka, aby zůstal, jenže on stejně půjde do zámoří. Protože do něj hučí agent, chce si zkusit žít v Americe, může se tam učit jazyk, a když přijede na prázdniny domů, tak se o něj budou holky prát. Hrát za oceánem je prostě móda.

Co tu může mladíky udržet?

Já bych se nebál ty kluky vystavit konkurenci s dospělým hokejem, jako se o to pokoušejí třeba Slováci. V extralize by to asi neprošlo, ale myslím, že i kdyby výběr do 20 let hrál první ligu, tak by to pro ty kluky byl přínos. Bavil jsem se o tom třeba s Milošem Hořavou, taky by to vítal.

Jenže v Kanadě chodí na zápasy juniorů třeba 10 tisíc lidí, to se nedá srovnávat.

Pak se ale podívejte, jak ti kluci končí. Plácají se na farmách a do NHL se jich dostane hrstka. Třeba 5 let hrají nižší soutěže, snad by se i chtěli vrátit domů, ale dopadne to tak, že jdou v nejlepším případě za 350 tisíc dolarů do Ruska. A nezlobte se na mě, já přece klukovi, který nemá s extraligou žádné zkušenosti, nenasypu z rozpočtu klubu plat 9 miliónů... Už 5 let po každé sezóně přemlouvám jednoho hráče, který nakoukl do NHL, aby se vrátil. Ale pořád slyším: ještě rok, třeba se chytnu.

Švédové měli v Moskvě tým takřka výhradně složený z hráčů jejich ligy...

Švédové a Finové mají úplně jinou mentalitu a také systém hokejové výchovy, postavený na krytí nákladů ze strany rodičů. Jejich hráče v juniorských zámořských soutěžích taky spočítáte na prstech jedné ruky. My ale v Americe máme tolik hráčů, že z nich můžeme postavit tři mužstva. Po Evropě je taky spousta kluků, ale dohromady se nám to lepí obtížně.

Úroveň extraligy se propírá delší dobu. Je naše nejvyšší soutěž nadhodnocená?

Mně vadí ta kritika od bývalých trenérů, ať úspěšných, nebo neúspěšných, kteří na klubové úrovni nikdy moc nepracovali. Třeba když slyším, co říká pan Augusta. O shánění peněz se dnes musí každý starat sám, centrální dotace skončily rokem 1990. Že hrají starší hráči, kteří jsou údajně za zenitem? Podívejte se na návštěvy v klubech, které postavily sezónu na mladých. Spíš bychom měli být rádi, že Dopita, Patera nebo Procházka můžou těm mladším něco předat.

Jenže při 15 mužstvech, která budou hrát extraligu v příští sezóně, se úroveň ještě rozmělní.

Ideální by bylo 12 týmů. Poslední čtyři by mohly hrát baráž s nejlepšími čtyřmi z I. ligy. Pak by soutěž dostala pořádný náboj. K tomu ale není vůle.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko