Hlavní obsah

Hadamczik dostal od svazu důvěru

PRAHA

Přes 7. místo na letošním MS zůstává Alois Hadamczik koučem hokejové reprezentace. Na čtvrtečním výkonném výboru se při projednání zprávy hodnotící neúspěšné vystoupení v Moskvě o možnosti trenérova odvolání nemluvilo, čímž fakticky dostal důvěru a může naplnit smlouvu platnou až do června 2008.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik (vlevo) a generální manažer národního celku Zbyněk Kusý.

Článek

„Umístění na šampionátu nesplnilo očekávání a nelze ho určitě považovat za úspěch,“ uvedl přitom generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý, který z pozice místopředsedy svazu ale naznačil nespecifikovaná opatření v realizačním týmu. „Nejsem alibista, ale odvolat trenéra by v této chvíli bylo populistické gesto. Někdy se prostě stane, že vypadnete ve čtvrtfinále,“ mínil však šéf hokejového svazu Vratislav Kulhánek a poukázal na to, že Hadamczik neměl z různých důvodů k dispozici řadu hráčů NHL, o jejichž služby stál. „To byl základní problém.“

Druhá sezóna kouče na reprezentační střídačce už nebyla tak úspěšná jako loňská, kdy z turínské olympiády přivezl bronz a na šampionátu v Lotyšsku národní tým pod jeho vedením skončil dokonce druhý. Letos se ale z MS vracel s pasivní bilancí tří výher a čtyř porážek. „Nepovedlo se nám přejít přes čtvrtfinále, pro příště je třeba učinit nápravu a víc se v tom nechci pitvat,“ prohlásil kouč po téměř dvouhodinovém jednání.

Bylo na něm ale znát, že moskevský nezdar stále těžko vstřebává. „Nerad prohrávám.“ Na otázku, jestli má chuť pokračovat ve funkci, už podrážděně odsekl: „A proč bych neměl mít? Nepocítil jsem, že by mi někdo z výkonného výboru vyslovil nedůvěru. Nyní budu dělat všechno pro to, aby byl tým úspěšný, je těžké ale detailně říkat co a rozebírat to.“

Novým trenérem hokejistů do 18 let se má z rozhodnutí výkonného výboru stát 58letý Marek Sýkora s úkolem dovést na MS divize I v Polsku mladíky zpět do elitní skupiny mistrovství světa. „Hledali jsme zkušeného odborníka, který by s juniory v nelehké pozici po sestupu obstál. Podoba smlouvy s ním byla předjednána, a proto věřím, že bude souhlasit i s finančními podmínkami, které mu svaz nabízí,“ prohlásil Kulhánek, jenž potvrdil i vážný zájem Česka o pořadatelství MS v roce 2013.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko