Hlavní obsah

Předseda hokejového svazu Kulhánek už nechce kandidovat

Český hokej si musí příští rok v červnu najít nového šéfa. Vratislav Kulhánek totiž oznámil, že na volební konferenci v roce 2008 už na post předsedy Českého svazu ledního hokeje nechce kandidovat. Rád by však odcházel po lepší sezóně než byla ta letošní.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vratislav Kulhánek (vpravo).

Článek

„Nepovažuji za tragédii, že jsme na mistrovství v Moskvě vypadli ve čtvrtfinále, to přece v minulosti postihlo i jiné země světové špičky. Spíš mě mrzí celkové vystoupení národního týmu, který snad až na duely se zámořskými celky, nehrál proti silným tak důstojnou roli, jak bychom chtěli,“ míní Kulhánek, ale odmítá kritiku za rozhodnutí svazu ponechat i po letošním neúspěchu reprezentačním koučem Aloise Hadamczika.

„Sice mu vyčítám některé věci v komunikaci, ale podle mne je dobrý trenér, vždyť nám přivezl loni stříbro z Rigy, uhrál s týmem olympijský bronz a předtím měl i medaili s dvacítkou. Nebylo by úplně fér házet moskevský výsledek jen na něj,“ říká Kulhánek a polemizuje i s názorem, že kouč nemá u hráčů z NHL autoritu, a proto letos nedokázal složit konkurenceschopný tým. „Všechno není tak jednoduché, jak se zdá,“ tvrdí Kulhánek, podle nějž není nepodstatné, že svaz loni v létě Hadamczikovi odsouhlasil dvouletou smlouvu.

Odliv mladíků do zámoří považuje Kulhánek za akutní bolest

Šéf českého hokeje ale nechce dopustit opakování situace, v níž na MS nezískáme vyhlédnuté posily z NHL. „Probíhá proto diskuse na téma vytvoření nové pozice manažera pro kontakt s hráči ze zámoří, ale za skandální považuji, že si NHL vymezila termín, kdy s hráči můžeme o reprezentaci jednat a při jeho porušení hrozí sankce vůči hokejistům i svazu,“ objasňuje.

Český hokej za sebou má nejhorší rok od vzniku samostatného státu, ale o jeho úspěšnosti svědčí podle Kulhánka fakt, že i když jen na americkém kontinentu máme dvě stě hráčů různých kategorií, přesto u nás stále rostou další dobří hokejisté. „Pokud však budou tak masivně odcházet v brzkém věku do zámoří, nastanou juniorským reprezentacím těžké časy,“ tvrdí Kulhánek, jenž odliv mladých do zámoří považuje za akutní bolest.

Sestup osmnáctky je větší malér než neúspěch A týmu dospělých

Dubnový sestup osmnáctky do nižší výkonnostní divize I má proto za větší malér než výsledky A týmu dospělých. „Proti aktivitě agentů a skautů ale nemáme šanci, někteří kluci jsou pod jejich vlivem stále méně soudní a cítím i rezervy v jejich přístupu k reprezentaci.“ Při on-line diskusi pro idnes.cz také litoval, že svaz nemá vliv na extraligu, kterou řídí Asociace profesionálních klubů. „Na vině je smlouva, která byla podepsána dávno před mým nástupem do funkce a její vypovězení by mělo dalekosáhlé důsledky pro český hokej,“ řekl.

Reklama