Hlavní obsah

Říhova nominace na Karjalu: dva nováčci i návrat po šesti letech

Jan Škvor, Libor KalousSport.cz

Trenér českého hokejového národního týmu Miloš Říha nominoval na turnaj Karjala, kterým příští týden odstartuje nová reprezentační sezona, i dva nováčky. Jsou jimi útočníci Lukáš Sedlák z Čeljabinsku a Michal Kovařčík z Třince. Nejzkušenějším hráčem v 27členném výběru je útočník Jan Kovář, v nominaci jsou i všichni tři bratři Zohornové.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér hokejové reprezentace Miloš Říha

Článek

Dvaadvacetiletý Kovařčík se vypracoval v jednu z opor třineckých Ocelářů, s nimiž minulou sezonu získal extraligový titul. O čtyři roky starší Sedlák se v létě vrátil po osmi letech ze zámoří, když zamířil do ruského Čeljabinsku.

„Rozhodli jsme se, že pro turnaj Karjala a prosincový Channel One Cup v Moskvě rozdělíme náš tým do dvou skupin našich nejproduktivnějších hráčů," vysvětlil Říha, že do každého turnaje počítá s jiným okruhem hráčů.

„To ale rozhodně neznamená, že jsme na Karjalu vybrali slabší mužstvo. Naopak! Vybrali jsme to nejlepší, co v celé Evropě máme," doplnil Říha, jenž už v probíhající sezoně podnikl inspekční cestu do KHL. „A potěšilo mě, že naši hráči hrají ve svých klubech v KHL v prvních pětkách."

V aktuální nominaci schází nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec probíhající extraligové sezony Milan Gulaš z Plzně. „Milan je připravený reprezentovat a domluvili jsme se, že odehraje v prosinci v Plzni zápas Channel One Cupu proti Finům," vysvětlil trenér.

Národní tým vstoupí do Karjala Cupu ve čtvrtek 7. listopadu zápasem v Leksandu proti domácím Švédům. Pak už se Říhova družina přesune do Helsinek, hlavního dějiště turnaje. V sobotu ji v Hartwall Areně čekají domácí Finové, o den později turnaj zakončí ve stejné hale proti Rusům.

Sedm hokejistů v nominaci si zahrálo na letošním MS na Slovensku - obránci Michal Moravčík s Davidem Musilem a útočníci Dmitrij Jaškin, Jan Kovář, Michal Řepík, Tomáš Zohorna a Hynek Zohorna.

Zadák Andrej Šustr se do reprezentace vrací poprvé od září 2016, kdy startoval na Světovém poháru. Obránce Vladimír Roth naposledy oblékl dres národního týmu v listopadu 2014, útočník Tomáš Rachůnek dokonce v dubnu 2013.

Nominace české hokejové reprezentace na turnaj Karjala
Brankáři:
Marek Langhamer (Chabarovsk/KHL)
Roman Will (Rögle/Švéd.)
Obránci:
Jan Košťálek (Sparta)
Jakub Jeřábek (Podolsk/KHL)
David Musil (Třinec)
Jakub Galvas (Jukurit/Fin.)
Filip Pyrochta (Brno)
Vladimír Roth (Třinec)
Jakub Krejčík (Kärpät Oulu/Fin.)
Milan Doudera (Třinec)
Michal Moravčík (Plzeň)
Andrej Šustr (Kunlun/KHL)
Útočníci:
David Tomášek (Sparta)
Andrej Nestrašil (Magnitogorsk/KHL)
Hynek Zohorna (Chabarovsk//KHL)
Dmitrij Jaškin (Dynamo Moskva/KHL)
Tomáš Rachůnek (Karlovy Vary)
Tomáš Filippi (Liberec)
Jan Kovář (Zug/Švýc.)
Matěj Stránský (Třinec)
Lukáš Sedlák (Čeljabinsk/KHL)
Ondřej Beránek (Karlovy Vary)
Tomáš Zohorna (Chabarovsk/KHL)
Michal Kovařčík (Třinec)
Michal Řepík (Sparta)
Radim Zohorna (Mladá Boleslav)
Radovan Pavlík (Hradec Králové)

Reklama

Související témata: