Hlavní obsah

K vítězství ve Varech táhli reprezentaci domácí borci

Jirka G. NovákSport.cz

Podruhé za sebou už se čeští hokejisté ve vzájemném měření s Německem zahanbit nenechali. Porážku 2:4 v Ústí vrátili svému západnímu sousedovi stejnou měrou v Karlových Varech a vylepšili rozpačitý vstup do nové sezóny. V lázeňském městě dostali příležitost hned čtyři hráči místního extraligového týmu a vyplatilo se. Karlovarský útok Kumstát, Skuhravý, Košťál byl hlavním tahounem za vítězstvím.

Článek

„Jsem jenom rád, že se těm klukům před vlastním publikem dařilo. Jejich přístup a nasazení byly pro mužstvo přínosem. Den předtím udělal Venca Skuhravý dva zbytečné fauly, teď to vrátil dvěma připravenými góly. Tak to má být,“ pochvaloval si reprezentační kouč Alois Hadamczik. Ten dal v samém závěru šanci i dalšímu hráči Energie, když poslal na poslední dvě minuty utkání do branky Lukáše Mensatora.

Hnilička bral vystřídání s klidem

„Cítil jsem, že je utkání rozhodnuté a Mensator by si mohl připsat start v reprezentaci. Tak jsem ho poslal na led,“ vysvětlil své pohnutky Hadamczik. Miláčka domácích ochozů se diváci dožadovali častým vyvoláváním. „Skandovali už když jsem šel na led,“ usmíval se Milan Hnilička, jenž vystřídání v závěru nebral jako křivdu. „Lukáš je můj kamarád, bylo jasné, že ho chtěli diváci vidět v brance. Škoda, že jsme hned dostali gól, nechali jsme tam Lukáše trochu samotného,“ dodala reprezentační jednička.

Němci si od druhé poloviny utkání počínali hodně důrazně, Petr Tenkrát se před českou brankou málem s jedním ze soupeřů porval. „Do Čáslavy se tam pustili dva hráči a chytili ho zezadu za hlavu, tak jsem ho odtáhl. Já se nechtěl prát, ale sundal mi helmu... Kdyby nepřijel rozhodčí, tak jsme se asi pobili,“ byl spíše technický útočník připraven shodit rukavice. „Čekal jsem, jestli to udělá on. Pak jsem si říkal, že by to asi nemělo cenu, ale bylo třeba si získat respekt,“ dodal Tenkrát.

Dvakrát s Němci prohrát nechtěli

Zároveň však bylo třeba udržet disciplínu, na což Češi doplatili ve středečním zápase. „V prvním utkání jsme to pokazili hloupými vyloučeními, ve čtvrtek jsme udrželi kázeň a hráli zodpovědně v obraně,“ tvrdil po utkání Tomáš Netík, jenž byl spolu se Skuhravým jediným, pro koho měl Hadamczik po první porážce slova chvály. „Povzbudilo mě to a zároveň zdravě nakoplo. Dvakrát prohrát s Němci, to už by bylo špatné,“ řekl útočník pražské Sparty.

Reklama

Související témata: