Hlavní obsah

Česko - Švédsko 1:2Nadějný začátek, jenže nic z toho. Češi nestačili na Švédy a připsali si třetí porážku v řadě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Šťastný 1 : 0
32. Händemark 1 : 1
56. Bromé 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Domácí Švédy v první třetině aktivní hrou zaskočili, dokonce šli zaslouženě do vedení, přesto to českým hokejistům nakonec nestačilo ani na bod. Svěřenci Miloše Říhy na úvod Švédských her podlehli ve Stockholmu výběru Tří korunek 1:2 a i v součtu s prosincovým Channel One Cupem si připsali už třetí porážku v řadě. Další duel třetího podniku seriálu Euro Hockey Tour čeká Čechy v sobotu, kdy opět v hale Globen nastoupí od 12:30 proti Finům.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Český bek David Němeček (vlevo) v souboji s Gustavem Rydahlem ze Švédska.

Článek
Fotogalerie

Češi vstoupili do utkání s velkou aktivitou a dobrým pohybem, takže očekávaný úvodní tlak domácích vůbec nepřišel. Zejména čtvrtá útočná formace vedená Radimem Zohornou dělala výběru Tří korunek problémy a byla to právě ona, která se postarala o úvodní trefu.

V národním týmu debutující karlovarský forvard Flek našel od pravého mantinelu Šťastného a útočník Mladé Boleslavi dokázal dostat kotouč přes beton gólmana Hellberga. Švédové byli jako opaření, o čemž vypovídá i fakt, že za celou první třetinu si vytvořili jedinou opravdu nebezpečnou příležitost, Bromé v ní ale nedokázal trefit odkrytou branku.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Radost českých hokejistů po úvodním gólu Davida Šťastného.

V prostředním dějství si však oba týmy role prohodily. Seveřané přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a Říhova družina měla problémy zachytávat jejich výpady do útočného pásma. Střely Klinberga v přesilovce a Strömwalla sice ještě Will zlikvidoval, ve 32. minutě už ale gólman působící ve švédském Rögle kapituloval.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Český útočník Tomas Zohorna se snaží zastavit Jonathana Pudase ze Švédska.

Upadnutí Mozíka sice ještě najíždějící Sellgren nepotrestal, v pokračující akci ale napřáhl v mezikruží Händemark a trefil se přesně mezi Willowy betony. A kdyby hned vzápětí uspěl v nadějné pozici Strömwall, mohli Švédové obrat ve skóre dokonat.

Český výběr ve třetí části přidal, na Hellberga si ale postupně nepřišli Radim Zohorna, Zaťovič ani Moravčík, na druhé straně zase přečíslení Švédů zakončené Dahlbeckem vyřešil Will. Ten měl pak i štěstí, neboť Strömwallova dělovka skončila na levé tyči.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Radost švédských hokejistů po vyrovnávacím gólu Fredrika Händemark (třetí zleva).

Když v 52. minutě obdržel menší trest Šulák a následně za zbytečný faul v přerušené hře i Jeřábek, měli Švédové k dispozici dvouminutovou dvojnásobnou přesilovku. Sehráli ji ale prachbídně, takže se skóre neměnilo. Jenže v 56. minutě se od Strömwalla operujícího za brankou puk šťastně odrazil k Bromému, který poslal domácí poprvé do vedení.

Ještě v téže minutě dostali puk podruhé do soupeřovy klece i Češi, jenže trefu Hynka Zohorny finští rozhodčí pro zásah vysokou holí uznat nemohli. Dvě minuty před třetí sirénou risknul kouč Říha hru bez brankáře, jenže naději na obrat vzal Šulákův faul na do prázdné klece zakončujícího Bromého. A když 24 sekund před koncem Češi špatně střídali a obdrželi další dvouminutový trest, bylo definitivně rozhodnuto.

Švédské hokejové hry ve Stockholmu, součást Euro Hockey Tour:
Švédsko - Česko 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Händemark (Sellgren, Bromé), 56. Bromé (Strömwall, O. Lindberg) - 10. D. Šťastný (Flek, D. Musil). Rozhodčí: Kova, Brännare (oba Fin.) - Nordlander, Nyqvist (oba Švéd.). Vyloučení: 2:6. Bez využití. Diváci: 9613.
Švédsko: Hellberg - Bengtsson, Sellgren, Lundkvist, Dahlbeck, Pudas, Tömmernes - C. Klingberg, Händemark, Everberg - Strömwall, O. Lindberg, M. Nilsson - Zaar, Rydahl, Bristedt - Sylvegard, Linus Johansson, Bromé. Trenér: Johan Garpenlöv.
Česko: Will - Jeřábek, Šulák, Krejčík, Mozík, Moravčík, Košťálek, D. Musil, Němeček - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - Lenc, Horák, M. Stránský - Hyka, T. Zohorna, H. Zohorna - D. Šťastný, R. Zohorna, Flek. Trenér: Miloš Říha.
O utkání Finsko - Rusko čtěte ZDE.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Česko 9 25 : 19 16
2 Švédsko 9 26 : 23 16
3 Finsko 9 21 : 22 14
4 Rusko 9 22 : 30 8

Reklama

Související témata: