Hlavní obsah

Hadamczik: Chci mít v týmu hráče s trvalou výkonností

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik v pondělí oznámil nominaci na nadcházející turnaj Karjala ve Finsku. Mezi 22 pozvanými na úvodní akci Euro Hockey Tour do Helsinek jsou také legionáři Bulis s Melicharem, kteří se před sezónou vrátili z NHL. Podobnou cestu volil i jediný debutant, 25letý budějovický obránce Filip Novák. "Pozorně sleduji extraligové objevy," dušoval se kouč novinářům.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Alois Hadamczik se svými svěřenci při tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Na utkání s Německem, kterým začínala mezistátní sezóna, nám nechtěly ruské kluby reprezentanty pustit. Tentokrát jste problém s uvolněním hráčů z ciziny neřešil?

Naštěstí ne, zřejmě pomohla naše oficiální stížnost a roli sehrál i fakt, že jde o akci Euro Hockey Tour, kam jedou i Rusové. Pro jistotu jsme ale nominaci krajánků ohlásili jejich klubům s předstihem.

Komu svěříte roli kapitána národního týmu?

Adeptů je několik, dovedu si s céčkem představit Varaďu, Bulise nebo Sýkoru. Vyřeším to asi až na prvním tréninku.

Máte už jasno o nasazení gólmanů na Karjale?

I v tomto směru je předčasné něco říkat. Zkušený Hnilička klidně dokáže odchytat celý turnaj, příležitost ale může dostat i Duba, rozhodneme se zřejmě podle vývoje situace.

Neuvažoval jste o Vojtkovi, který senzačně kraluje statistikám brankářů v extralize?

Má sice úspěšnost zákroků přes 96 procent jako Hašek v největší slávě, ale já chci v reprezentačním týmu hokejisty s trvalou výkonností, kteří obstojí i na mezinárodní scéně. Nestačí mít pár povedených utkání v lize. Jestli bude ale Vojtek prokazovat formu další měsíc nebo dva, mohu o jeho zařazení uvažovat. Třeba Kumstát, patřící v domácí soutěži mezi nejlepší, o start za národní tým bojoval dva roky

Vedle debutujícího Nováka vás žádná nová tvář v domácí soutěži nezaujala?

Pozorně sleduji extraligové objevy. Mezi náhradníky je Plodek a byl tam i mladíček Květoň, kterého ale pustíme na turnaj dvacítky, vím rovněž o dobré formě Důrase.

Jak vidíte možnost účasti sparťana Petra Nedvěda v národním mužstvu?

Nemůže hrát za Česko na mistrovství světa, protože před třinácti lety reprezentoval Kanadu na olympiádě, a pak je otázka, jestli má význam brát ho na přípravné turnaje. Na druhou stranu je to určitě zajímavý hráč pro diváky s dobrou výkonností a můžeme zvážit, zda ho neukázat lidem v českém dresu třeba v prosincové přípravě v Sazka Aréně proti Slovensku.

Nominoval jste tři hráče, kteří se letos v létě vrátili z NHL do Evropy. Stejnou cestou teď jde Čajánek, patřící do zlaté generace českého hokeje. Byl jste s ním v kontaktu ohledně Karjaly?

Teď má dost svých starostí, stěhuje se ze St. Louis do Kazaně, ale až se zabydlí v Rusku a rozehraje se tam, budu s ním určitě mluvit a není důvod, abychom s ním nepočítali. Zatím potřebuje čas.

Reklama