Hlavní obsah

Zemřel legendární hokejista Stanislav Konopásek

PRAHA

Po dlouhé nemoci zemřel ve čtvrtek v ranních hodinách ve věku nedožitých 85 let Stanislav Konopásek. Hokejový mistr světa z let 1947 a 1949 a stříbrný medailista z olympiády 1948 během své bohaté kariéry proslul jako mistr kliček a brejkový hráč schopný chladnokrevně zakončit. Datum posledního rozloučení s bývalým reprezentantem zatím nebylo určeno.

Článek

O úmrtí jedné z největším postav českého, resp. československého hokeje informoval Sport.cz mluvčí hokejového svazu Pavel Bárta.

Konopásek v dobách největší slávy nastupoval za LTC Praha a československou reprezentaci na levém křídle v tehdy nejlepším evropském útoku s Vladimírem Zábrodským a Václavem Roziňákem. V nejvyšší soutěži odehrál celkem 13 sezón a získal čtyři mistrovské tituly. Reprezentoval v 50 zápasech a vstřelil v nich 69 gólů.

V roce 1950 byl spolu s dalšími hokejisty zatčen a později ve vykonstruovaném procesu komunistickým režimem odsouzen k dlouholetému vězení. Po propuštění působil v Tatře Smíchov, Spartě Praha a Motorletu Praha, který později i trénoval. Jako trenér působil ještě v polských Katovicích a Spartě.

Stanislav Konopásek paradoxně skonal den před 85. narozeninami svého někdejšího spoluhráče z útoku a kapitána mistrů světa Vladimíra Zábrodského. Vůdce slavné hokejové party, který za dosud nevyjasněných okolností procesu v roce 1950 unikl, žije od roku 1965 ve švédském Stockholmu. Konopásek by 85. narozeniny oslavil 18. dubna.

Výběry mistrů světa z let 1947 a 1949
1947 (Praha): Modrý, Jarkovský - Pácalt, Sláma Trousílek, Pokorný, Šťovík - Troják, Zábrodský, Konopásek, Roziňák, Bouzek, Stibor, Kus, Drobný - trenér Buckna.
1949 (Stockholm): Modrý, Jirka - Hajný, Macelis, Vacovský, Trousílek, Němec - Roziňák, Zábrodský, Konopásek, Kobranov, Bouzek, G. Bubník, Pícha, Mizera, Marek, Charouzd - trenér Vodička.

Reklama