Hlavní obsah

Byl to Gretzky čtyřicátých let, říká o svém idolu 'Gusta' Havel

Praha

Jejich sparťanské dresy pod stropem pražské O2 areny od sebe dělí jen pár metrů. Pro hokejového útočníka Jana 'Gustu' Havla byl Vladimír Zábrodský celoživotním idolem, kterého obdivoval už jako malý kluk při poslechu rozhlasových reportáží z mistrovství světa 1947 a 1949.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan „Gusta“ Havel ve slavném hokejovém stánku v Holešovicích.

Článek

„Vybavuju si to dobře. Bylo mi sedm a z rádia pořád znělo: Zábrodský, Zábrodský," řekl 77letý hokejový veterán. „Jestli k Zábrodskému sedí nějaká přezdívka, tak Gretzky čtyřicátých let. Vždycky jsem snil o tom, že budu mít podobně dobrý bekhend jako on," řekl Havel.

O Zábrodského smrti se dozvěděl v pátek ráno od bývalého spoluhráče Jiřího Kochty. „S Vovkou jsme se naposledy viděli před dvěma lety v Praze. Asi před rokem a něco jsme spolu ještě telefonovali. Pak byl na jipce, staral se o něj syn," přiblížil Havel.

Jeho nejvýraznější vzpomínkou na hokejovou legendu je, když se na něj coby osmnáctiletou naději přijel Zábrodský podívat do Pašinky u Kolína, aby mu dal laso do Sparty.

„To si nedovedete představit, jak jsem se cítil, když na mě promluvil. On byl poslední mohykán z té generace hráčů, která něco dokázala pro vlast. Hokejista tělem i duší," líčil s viditelným pohnutím Havel.

Svému idolu dlouho vykal

Po Zábrodské emigraci v roce 1965 se spolu několikrát sešli i ve Švédsku, kde zakotvil. „Viděli jsme ho se Spartou v Johanneshovu, já ho ještě pamatuju i jako trenéra Djurgaardenu..."

Celý život excelentní střelec a dvojnásobný medailista z mistrovství světa (1969, 1971) a olympiád (1968, 1972) svému idolu vykal, až při oslavách sto let Sparty v roce 2004 od něj slyšel: „Tak přece mi pořád nebudeš říkat pane Zábrodský... To víte, že mi to moc nešlo z pusy," pousmál se Havel.

Že je u stropu O2 areny jeho číslo 9 vedle Zábrodského patnáctky, proto považuje za nesmírnou poctu. „On byl sparťan jako hrom. Je to veliká ztráta. Ale bylo mu 97 let, kdo z nás se takového věku dožije..."

Reklama

Související témata: