Hlavní obsah

Straka potvrdil loučení, Jágr ho nezviklal

Martin Kézr, Marek BurkertPrávo

Ani prosby trenéra Vladimíra Růžičky, ani narážky Jaromíra Jágra, zdá se, nezradily Martina Straku od jeho rozhodnutí skončit v české hokejové reprezentaci. V úterý odehrál v pražské O2 Areně v přípravě proti Slovensku svůj poslední zápas za český národní tým. Všichni se s tím ale nesmířili. „Do mistrovství světa je pořád času dost,“ usmíval se Růžička.

Článek

Včera by ale u Straky nepochodil. „Já myslím, že v nároďáku jsem hrál opravdu naposled,“ tvrdil šestatřicetiletý útočník, který se poprvé představil v reprezentaci před olympiádou v Albertville v roce 1992.

Důvodů, proč skončit, má opravdu dost. Po návratu ze zámoří plní v Plzni roli hráče i manažera, stará se o svůj hotel. Národní tým už přenechá jiným. „Je tady spousta mladých kluků. Já mám tu reprezentační kapitolu za sebou,“ tvrdil Straka. „Nevím, proč bych měl zabírat místo. Moje chvíle skončila, což jsem řekl už po olympiádě v Turíně a nechci na tom nic měnit.“

Dost argumentů ale mají i ti, kteří včera v O2 Areně skandovali Strakovo jméno a po zápase útočníkovi připravili mohutné ovace. Spolupráce s Jágrem fungovala jako v dobách největší společné slávy v dresech Pittsburghu nebo New York Rangers v zámořské NHL.

Běžela 25. minuta, když Straka zadovkou přenechal puk Jágrovi a ten vypálil ránu, po níž slovenský gólman nestačil srazit betony. „Bylo to moc hezký, hlavou mi proběhly ty nejhezčí reprezentační vzpomínky v čele s Naganem,“ dojalo Straku v šestasedmdesátém a zřejmě posledním zápase reprezentační kariéry.

Plzeňský patriot už se chce přesto objevovat jen v západočes kém dresu, před sezónou odolal i lukrativním nabídkám z ruského Omsku. „Dáme mu tolik peněz, že si bude moct postavit tři hotely,“ znělo ze Sibiře. Ale Straku to nezviklalo.

Nenajde se opravdu nic, co by ho přimělo změnit i úmysl nehrát za národní mužstvo? Třeba ještě jeden titul mistra světa? „To mě lákalo vždycky, kvůli tomu jsem za nároďák hrával,“ přemítal Straka. „Poslední slovo ale stejně bude mít Stráčova rodina,“ předpokládá Jágr.

Reklama