Hlavní obsah

Teprve Finsko na domácím ledě Růžičkův výběr pořádně prověří

PRAHA

Novou sezónu odstartovala hokejová reprezentace oficiálně sice už v úterý během oslav 100 let českého hokeje, ale utkání s oslabeným Slovenskem občas připomínalo spíše exhibici. Pořádně ostrou prověrkou schopností výběru vedeného staronovým koučem Vladimírem Růžičkou bude až čtvrteční zápas s Finskem, ve kterém se ve čtvrtek od 17:30 postaví Čechům na domácím ledě v rámci turnaje Karjala.

Článek

"Teď nás čekají tři těžké zápasy. A je to jen dobře, pořádně nás to prověří a ukáže se, jak na tom opravdu jsme. Bude třeba si ´hrábnout´," upozorňuje trenér Růžička. Oproti slavnostnímu duelu se Slovenskem bude postrádat hned sedm zkušených hráčů včetně hvězd Jágra a Straky a během dvou středečních tréninků musel do týmu začlenit osm jiných borců včetně tří nováčků.

"Myslím, že máme dobré mužstvo. A i když teď skoro dvě pětky z kádru vypadnou, tak je nahradí jiní kluci a věřím, že odehrajeme dobré výsledky," je přesvědčený útočník Jan Marek, jeden z nových lídrů národního týmu. "Musíme hrát s takovou chutí, jako proti Slovensku," doplnil jej Josef Vašíček.

Urostlý útočník Jaroslavle nemá zápasy s Finskem zrovna v oblibě. "Finové jsou pro mě vždycky hodně nepříjemní. Spoustu toho nabruslí a  jsou na ledě pořádně rychlí," řekl Sport.cz Vašíček, jenž má soupeře dobře zmapovaného. "Co jsem viděl soupisku, tak dali dohromady velice kvalitní tým. Mají tam pár bývalých hráčů z NHL i hokejisty, proti kterým teď nastupuji v Rusku. Nebude to nic jednoduchého."

Finové i s Kapanenem

Největší hvězdou Finů je Sami Kapanen, s kterým Vašíček odehrál tři sezóny v dresu Caroliny v NHL. Pětatřicetiletý útočník se letos v létě po dvanácti sezónách v NHL vrátil domů a opět hraje za Kuopio, kde kdysi s velkým hokejem začínal. Dalšími hvězdami domácího kádru je veterán Petteri Nummelin či útočníci Esa Pirnes a Riku Hahl.

Česká hokejová reprezentace ještě nikdy Karjalu nevyhrála. Od roku 1992, kdy se hrálo ve Finsku poprvé, skončili Češi pětkrát druzí a čtyřikrát třetí. Nyní mají další pokus. V zahajovacím zápase turnaje proti Finům nastoupí v české brance Lukáš Mensator, nebude hrát jeden z nováčků David Květoň.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články