Hlavní obsah

Hokejisté po prohře s Ruskem litovali nevyužitých přesilovek

HELSINKY

Nevyužité přesilové hry byly podle českých hokejistů hlavním důvodem prohry v jejich závěrečném utkání na turnaji Karjala s úřadujícími světovými šampiony z Ruska 0:1 po samostatných nájezdech. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky neproměnili ani jednu ze sedmi výhod, ve druhé třetině přitom hráli dokonce 79 vteřin v pěti proti třem.

Článek

"Z naší strany to byl velice dobrý výkon a klidně jsme mohli vyhrát. Myslím si, že dnes jsme na ně měli," řekl obránce Miroslav Blaťák novinářům po utkání. Hráč ruské Ufy litoval zejména nevyužité dvojnásobné výhody. "Bohužel se nám kazily nahrávky. Střely byly, ale góla jsme nedali," konstatoval.

Sborná byla po předchozích dvou výhrách na turnaji favoritem, dlouhodobě se jí daří i proti Česku. Dnes ale nedominovala, a to i díky dobře zvolené taktice Růžičkova výběru. "Nečekali, že po nich tak půjdeme. Hráli jsme jim do těla, přesně tak, jak to nemají rádi. Vycházelo to a myslím si, že to byl dobrý zápas," řekl Blaťák, podle nějž se české mužstvo snažilo ve třetí části rozhodnout duel z rychlého protiútoku. "Chtěli jsme hrát z obrany a urvat to nějakým brejkem. Bohužel to nevyšlo," litoval.

Barulin byl lepší než české střely

Velkou zásluhu na výhře Ruska měl brankář Konstantin Barulin, jenž nastoupil na Karjale poprvé. Předchozí utkání odchytal zkušenější Alexander Jerjomenko. "Chytal výborně, ani nevím, kde chytá, ale byl vynikající. Byl lepší než naše střely," uznal Blaťák kvality opory moskevského CSKA.

Blaťák ale ocenil i českého gólmana Miroslava Kopřivu. "Já ho vůbec neznám, viděli jsme se poprvé až tady, ale měl vynikající fazónku. Při ruských přesilovkách toho pochytal strašně moc," řekl Blaťák na adresu kladenského debutanta v Euro Hockey Tour.

Podobně duel viděl i nejproduktivnější hráč Kontinentální ligy Jan Marek, který se do sestavy vrátil po sobotním odpočinku. "Škoda, že jsme nevyužili šance v první třetině, pak už byla hra rozkouskovaná a bylo tam hodně vyloučených na obou stranách," řekl Marek.

Nevyužité přesilové hry ho hodně mrzely. "Někdy je třeba štěstí a ještě více to tlačit před branku. My jsme měli dlouhou přesilovku pět na tři, ale oni to hráli dobře. Měli tam velké beky, abychom si s Petrem (Čajánkem) nemohli přihrát do prázdné (branky). Měli jsme to řešit střelami od beků, což jsme neudělali dobře. V prodloužení tomu pak chyběly kousky," uvedla opora Magnitogorsku.

Marka provokoval Radulov

Marek se dostal do jednoho z konfliktů s ruskou hvězdou Alexandrem Radulovem. "Asi byl moc přemotivovaný a hyperaktivní. Pořád jezdí a snaží se provokovat. Vím o tom a snažil jsem se soustředit na hokej, protože vím, že to dělá. I v ruské lize. Nestálo to za řeč," mávl rukou Marek. Podrážděnost soupeře podle něj souvisela s nepříjemnou hrou Čechů a nerozhodným stavem. "Nemáme se za co stydět, mají v kádru řadu mistrů světa," řekl Marek.

Bývalý hráč pražské Sparty byl jedním z dvojice českých exekutorů samostatných nájezdů. Stejně jako proti Finsku ale neuspěl. V Rusku přitom penalty proměňuje jako na běžícím pásu. "Jsem dřevák. Není to o štěstí, ale o umění hráčů a já jsem bohužel dvakrát na tomto turnaji nedal. V klubu přitom dávám jeden za druhým. Hodně mě to štve, protože to byly důležité zápasy, a kdybych dal, tak bychom třeba vyhráli," dodal Marek, jemuž dnes Barulin překazil radost zásahem hokejkou.

Reklama

Související témata: