Hlavní obsah

Růžička nebere povolání dvou mladých gólmanů jako risk

PRAHA

Všech patnáct krajánků doplněných osmičkou z extraligy se hlásilo v Edenu na úterním srazu české hokejové reprezentace, která večer stihla i první ze dvou pražských tréninků před odletem na druhý podnik Euro Hockey Tour.

Článek

Trenér Vladimír Růžička byl rád, že v sestavě pro Channel One Cup zůstalo jen u dvou dříve avizovaných změn v obraně. „Jsme komplet a nikdo další nehlásí zdravotní trable. Nedorazili tedy jen Barinka, příčiny jehož potíží odhalí komplexní vyšetření, a Kadlec, kterého v pondělní extraligové dohrávce trefila brusle soupeře do třísla,“ vysvětluje trenér, proč pozval náhradníky Zíba a Sičáka.

Kostra mužstva, které před měsícem skončilo druhé na Karjale, zůstala zachována. „Líbila se mi tam obrovská chuť mužstva i nasazení. Herně bychom na to chtěli navázat a přidat i kořen v podobě úspěšných výsledků. Nejlepší by bylo, kdyby se povedlo celý turnaj vyhrát,“ uvědomuje si Růžička šestileté čekání na prvenství v některém dílu evropské tour.

Reprezentanti začnou předvánoční turnaj ve čtvrtek večer ve švédském Malmö. „Tam půjde do branky Kopřiva, o nasazení gólmanů o víkendu v Moskvě se teprve rozhodnu. Nevzal jsem ale Saláka poprvé na akci, aby na tři zápasy koukal ze střídačky. Alespoň jednou chytat určitě bude,“ říká trenér a povolání mladých gólmanů nepovažuje za risk, ačkoli debutantu Salákovi je 21 let a Kopřivovi jen o čtyři víc a na kontě má jen 4 mezistátní zápasy.

„Když gólmani dobře zvládají ligu, tak musejí dostat prostor, aby sbírali zkušenosti i na mezistátní scéně,“ tvrdí Růžička.

Reklama