Hlavní obsah

Čeští hokejisté deklasovali Švédy 6:2, Irgl zaznamenal hattrick

Čeští hokejisté vstoupili úspěšně do turnaje Channel One Cup, který je druhým podnikem série Euro Hockey Tour, když v Malmö porazili domácí Švédsko vysoko 6:2. Dalším soupeřem svěřenců Vladimíra Růžičky je v sobotu po přesunu do Moskvy Rusko, které porazilo Finy 4:1.

Článek

Natěšenou Malmö Arenu, která byla teprve nedávno otevřena, zmrazil český tým již po 86 odehraných vteřinách. Marek se z pravé strany blížil ke švédské brance, místo střely však Modigovu svatyni obkroužil a nabil najetému Rolinkovi, který pálil přesně. Svůj podíl měl na vedoucím gólu také Irgl, který clonil domácímu gólmanovi v jeho brankovišti.

Chvilku nato hráli Češi přesilovku, ale nejvíce v jejím průběhu zlobil při dorážce Hakansson, Kopřiva však svou klec uchránil před pohromou. V páté minutě mířil mezi Modigovy betony agilní Marek, švédský brankář je však stihl k sobě sklapnout včas. Poté střílel na druhé straně kluziště nebezpečně Weinhandl, ale Kopřiva si poradil s jeho ranou i následnou dorážkou Hakanssona.

V deváté minutě už sice dokázal rozjásat většinu fanoušků v hledišti díky ráně od modré čáry Viklund, jenže za Kopřivovými zády se zavlnila pouze boční síťka. Ke konci úvodního dějství přišly v krátkém sledu po sobě velké šance před oběma brankami. Nejprve tísněný Harju dorážel z úhlu do prázdné branky, ale Kopřiva se stihl otočit a s ledovým klidem chytil puk před brankovou čárou do lapačky. V 18. minutě si vyměnili puk Irgl s Rolinkem, Marek sice nebezpečně zakončoval, ale Modiga nepropálil.

Hokejová reprezentace on-line na Sport.cz:
Channel One Cup:Švédsko - Česko

Druhá třetina patřila českému týmu na mezinárodní scéně málo vídaným způsobem. Ve 25. minutě mohli ze skrumáže zvýšit Vampola, Hořava a především Vašíček, ale Modig nelehkou situaci se štěstím ustál. Před polovinou hrací doby se pěknou individuální akcí protáhl před Kopřivu Omark, jenže opora Kladna dokázala pokrýt i dorážku švédského forvarda.

Uběhlo však jen pár vteřin a Češi vedli dvoubrankovým rozdílem. Po špatné Franssonově přihrávce se puku na červené čáře zmocnil Irgl, namířil si to neohroženě mezi trojici Švédů a překvapil Modiga svižným zakončením. Právě aktivní Irgl jako kdyby chtěl odčinit své tři předchozí prohřešky proti pravidlům, se znovu prohnal obranou Tre kronor, předložil puk Markovi, ten však na Modiga nevyzrál.

Co se však nepovedlo kanonýrovi Magnitogorsku, dokázali jeho spoluhráči a dokonce hned třikrát během pouhých 73 vteřin. Nejprve se na konci 38. minuty trefil v přesilovce bekhendem obránce Kutlák poté, co mu chvilku předtím překazili domácí zadáci na poslední chvíli radost tečí při dorážce do poloprázdné branky. Za 21 sekund se opět prosadil rychlík Irgl a vše uzavřel při signalizovaném vyloučení domácích povedeným blafákem do bekhendu Vašíček.

Do třetího dějství vystřídal nešťastníka Modiga v domácí brance Backlund a Švédům se zjevně hrozivý stav 0:5 ani trochu nezamlouval. Ve 43. minutě si vynutili dvojnásobnou přesilovku na 48 vteřin a po 22 sekundách ukončil Kopřivovu neprůstřelnost Weinhandl. Jen 38 vteřin nato snížil v pokračující klasické početní výhodě Hakansson a švédští fanoušci ožili. Poslední slovo měl však opět v 50. minutě při přesilovce Irgl po teči Markovy střely.

Švédsko - Česká republika 2:6 (0:1, 0:4, 2:1)
Branky a nahrávky: 44. Weinhandl (Martensson, Fernholm), 44. Hakansson (Martensson, Weinhandl) - 2. Rolinek (Marek), 31. Irgl, 38. Kutlák (Vašíček), 39. Irgl (Rolinek), 39. Vašíček, 50. Irgl (Marek, Kutlák). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen (oba Fin.) - Jönsson, Pihlblad (oba Švéd.). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:2. Diváci: 11.202.
Švédsko: Modig (41. Backlund) - Johansson, Fernholm, Petrasek, Fransson, Viklund, Hedman - Weinhandl, Martensson, Hakansson - Hannula, Davidsson, Ölvestad - Pettersson, Andersson, Hynning - Harju, Eriksson, Omark. Trenér: Bengt-Ake Gustafsson.
Česká republika: Kopřiva - Pilař, Čáslava, Krstev, Sičák, Kutlák, Blaťák, Zíb, Skrbek - Lukeš, Hlinka, Čermák - Irgl, Marek, Rolinek - Hořava, Vašíček, Vampola - Bulis (21. Květoň), Červenka, Klepiš. Trenéři: Vladimír Růžička, Josef Jandač a Ondřej Weissmann.
Tabulka turnaje Channel One Cup:
1. Česko110006:23
2. Rusko110004:13
3. Finsko100011:40
4. Švédsko100012:60
Tabulka Euro Hockey Tour:
1. Rusko4310012:311
2. Česko4202013:88
3. Švédsko410035:113
4. Finsko401037:152

Reklama

Související témata: