Hlavní obsah

Výhra s Rusy může českému týmu přiblížit vítězství v turnaji

MOSKVA

Čeští hokejisté se po úspěšném vstupu do Channel One Cupu ve druhém duelu utkají s hlavním favoritem turnaje, jímž je domácí Rusko. Proti vítězi posledních čtyř ročníků a zároveň vedoucímu mužstvu průběžného pořadí série Euro Hockey Tour svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky nastoupí v sobotu v poledne na ledě moskevské Megasport Areny po přesunu z Malmö. Ve Švédsku Češi ve čtvrtek deklasovali 6:2 domácí tým Tre Kronor.

Článek

Ve čtyřech utkáních letošní EHT dosud Rusové ztratili jen bod. S Finy v prvním utkání sice prohráli úvodní třetinu, ale posléze dominovali a vyhráli 4:1. "Rusové jsou silní, určitě jsme předpokládali, že vyhrajou. Já se však moc nezabývám ostatními výsledky, mě zajímá sobotní soupeř. Tím je Rusko, na které se připravíme a budeme chtít odehrát dobrý zápas," řekl Růžička.

Nad možností, že případné vítězství může české reprezentaci výrazně přiblížit či při jistém vývoji výsledků sobotních utkání dokonce již zajistit prvenství v turnaji, kouč dopředu přemýšlet nechtěl. "To teprve uvidíme a necháme se překvapit. Budeme chtít hrát dobrý hokej s tím, aby se nám podařil uhrát dobrý výsledek," přál si Růžička. Při výhře za tři body a remíze po 60 minutách mezi Švédy a Finy by Češi definitivně ukončili dlouhé čekání od roku 2002 na turnajový primát.

HOKEJ ON-LINE NA SPORT.CZ
12:00Rusko - Českoon-line

K tomu však musejí podle Růžičky ještě spoustu věcí zlepšit. "Měli jsme poměrně dost vyloučených, což musíme změnit. Jinak mužstvo ztrácí v tom, že dostává soupeře do tlaku," uvedl Růžička. "Musíme si na to dávat pozor, protože míříme do Ruska, které je hodně silné po všech stránkách. Jinak budeme chtít hrát stejně, tedy aktivně. Kluci se vyždímali a ten zápas dopadl velice dobře," dodal po čtvrtečním vítězství.

Přístup hráčů potěšil

Právě přístup hráčů v Malmö ho hodně potěšil. "Mám radost z toho, že vidím obrovskou bojovnost, chuť do hry. I to, co jsme si řekli, kluci plnili a hráli opravdu velice dobře. Bylo to podpořeno vynikajícím gólmanem v bráně, což je strašně důležité," pochválil tým Růžička.

Hokejem, který od svých svěřenců viděl, se dokonce sám bavil. "Určitě, jsem maximálně rád a spokojený za to, když hrají hokej, který i je samotné baví. Samozřejmě je potřeba na ně tlačit, protože se nám pak kolikrát stane, že máme tři hráče za brankovou čárou a v přemíře snahy propadáme, ale kluci dřeli a přineslo to dobrý výsledek," ocenil Růžička.

Bývalý kapitán hokejové reprezntace ještě neprozradil, kdo se představí v sobotu mezi tyčemi. "To si necháme ještě pro sebe," uvedl Růžička. Teoreticky by v důležitém souboji mohl dostat možnost opět o něco zkušenější Kopřiva a nováček Salák by pak chytal v neděli proti Finům, které zná ze svého působení v TPS Turku. Nelze ovšem vyloučit ani variantu, že nasazením Saláka k reprezentační premiéře bude chtít Růžička soupeře překvapit, tak jak se mu to několika tahy podařilo již v minulosti.

Bulise nahradí Starý

Ze sestavy vypadl zraněný útočník Jan Bulis, kterého nahradí narychlo povolaný náhradník Jan Starý z Pardubic. Pokud Starý do zápasu zasáhne, dočká se stejně jako Salák svého reprezentačního debutu.

Ve vzájemných soubojích se českému týmu s Rusy dlouhodobě nedaří, neboť uspěl pouze v jediném případě z posledních deseti - v únoru na Švédských hrách poměrem 4:2. V posledních dvou měřeních sil muselo o vítězi rozhodnout až nastavení. Jak na světovém šampionátu v Kanadě, tak naposledy na turnaji Karjala byli úspěšnější Rusové.

Čeští reprezentanti Rusy deklasovali v roce 1997

Během minulého ročníku podniku Channel One Cup dosáhli Rusové na nejvyšší výhru proti českému týmu v historii turnaje, když slavili vítězství 5:1. Čeští reprezentanti naopak Rusy deklasovali v roce 1997, kdy zvítězili vysoko 7:1.

Trenér Vjačeslav Bykov poskládal svůj tým výhradně ze zástupců klubů Kontinentální hokejové ligy. Kromě tuctu členů kádru mistrů světa z Québeku se do týmu po dlouhé odmlce vrátili zkušený pětatřicetiletý útočník Alexej Jašin z Jaroslavle a o tři roky mladší obránce Oleg Tverdovskij z Ufy.

Zápas začne ve 12:00 a přímým přenosem ho odvysílá program ČT4 Sport. Od 16:00 pak začne severské derby mezi Švédy a Finy.

Pravděpodobná sestava ČR:
Kopřiva - Pilař, Čáslava, Krstev, Sičák, Kutlák, Blaťák, Zíb, Skrbek - Lukeš, Hlinka, Čermák - Rolinek, Marek, Irgl - Hořava, Vašíček, Vampola - Květoň (Starý), Červenka, Klepiš.

Reklama

Související témata: