Hlavní obsah

Hokejová dvacítka odstartovala MS debaklem 1:8 s domácí Kanadou

OTTAWA

Vysokou porážkou 1:8 skončilo první vystoupení českých hokejistů na světovém šampionátu hráčů do 20 let v Ottawě proti Kanadě. Domácí reprezentanti, kteří obhajují titul z posledních čtyř ročníků, potvrdili před téměř vyprodaným hledištěm haly Scotiabank Place roli velkého favorita. Návštěva 19 622 vytvořila nový rekord MS dvacítek, dosavadním maximem bylo 19 465 příznivců na duelu stejných soupeřů v Calgary 30. prosince 1994.

Článek

Kanonádu odstartoval dvěma góly útočník John Tavares, který se proti českým mladíkům trefil dvakrát již před rokem na světovém šampionátu v Pardubicích. Zpočátku duelu nic nenasvědčovalo pozdějšímu hrozivému debaklu a zcela jednoznačnému průběhu. Do branky českého týmu se postavil Tomáš Vošvrda a při několika šancích Kanaďanů si vedl bezchybně. Obávaný úvodní tlak domácích přežil výběr trenéra Marka Sýkory bez úhony.

Na začátku 14. minuty se naopak do samostatného úniku dostal Růžička. Přestože mu větší klid při zakončení sebral Subanův faul, útočník Slavie stihl blafák do bekhendu, ale gólman Tokarski ho vychytal. V závěru úvodního dějství musel na trestnou lavici Dóczy, ke zteči se rozjel Tavares a z mezikruží zamířil neomylně.

Od té chvíle se zápas změnil ve hru kočky s myší. Na začátku 23. minuty dostal po rychlé výměně puku znovu při přesilovce prostor zcela osamocený Tavares a skóroval do poloodkryté branky. Netrvalo dlouho a lídr Kanaďanů ukázal také smysl pro tvořivost. Po obrovské chybě české obrany získal kotouč, předložil ho Espositovi a bylo to 3:0.

Čestný úspěch zaznamenal Káňa

O dalších 65 sekund později se po závaru před Vošvrdovým brankovištěm prosadil Ellis, a když v polovině 34. minuty završil neblahou druhou třetinu Ennis, utekl nešťastný gólman Vošvrda rovnou do šaten. Jeho místo mezi tyčemi zaujal Dominik Furch. Čestný úspěch mohl zaznamenat z ojedinělé české šance opět Růžička, Tokarski však odolal.

Kanadská smršť se nezastavila ani s výměnou českých brankářů. Ve třetí třetině přidali zástupci kolébky hokeje další tři góly, přičemž ještě větší pohromě s dvouciferným skóre zabránil Furch. Dvě minuty před koncem si Tokarski sám pokazil čisté konto, když za brankou špatně rozehrál kotouč, Roman ihned našel Káňu a ten nezaváhal.

Napravit svou reputaci se český tým pokusí v dalším utkání, v němž v pondělí 29. prosince opět od 1:30 středoevropského času vyzve druhého zámořského favorita USA. Američané zahájili turnaj přesvědčivou výhrou 8:2 nad Německem.

MS do 20 let - Skupina A:
Kanada - Česká republika 8:1 (1:0, 4:0, 3:1)
Branky a nahrávky: 20. Tavares (Jordan Eberle, Ellis), 23. Tavares (Jordan Eberle, Hodgson), 28. Esposito (Tavares), 29. Ellis (Boychuk, Hodgson), 34. Ennis (Sonne), 43. Di Domenico (Ennis, Boychuk), 49. Boychuk, 52. Pietrangelo (Ellis, Di Domenico) - 58. Káňa (Roman). Rozhodčí: Laaksonen, Levonen - Terho (všichni Fin.), Takula (Švéd.). Vyloučení: 3:5. Využití: 2:0. Diváci: 19 622 (vyprodáno).
Kanada: Tokarski - Teubert, Hickey, Subban, Goloubef, Myers, Aulie, Pietrangelo, Ellis - Boychuk, Hodgson, Jordan Eberle - Esposito, Tavares - Di Domenico - Benn, Sonne, Ennis - Kane, Cormier, Della Rovere. Trenér: Pat Quinn.
Česká republika: Vošvrda (34. Furch) - Kundrátek, Jordán, Piskáček, Štich, Parýzek, Dóczy, Gudas - Novotný, Roman, Káňa - Vincour, Knotek, Strapáč - Valchař, Růžička, Szturc - Červený, Okál, Kubalík - Jan Eberle. Trenéři: Marek Sýkora a Zdeněk Moták.

Reklama

Související témata: