Hlavní obsah

Dvacítka nevyužila proti Rusku převahy z druhé třetiny, zlomil ji třetí gól

OTTAWA

Česko na postup do semifinálových bojů na juniorském hokejovém šampionátu nedosáhla. Favorizovaným Rusům sice dvě třetiny vzdorovalo, poslední dvacetiminutovka ovšem jejich plány zhatila. Trenér Marek Sýkora označil za klíčový moment celého zápasu, který rozhodl o vyřazení českého týmu z bojů o medaile, gól na 0:3.

Článek

"To nasadilo zápasu korunu. Tento moment nás zlomil," řekl Sýkora k momentu ze 48. minuty, kdy se sborná prosadila při dvojnásobném oslabení.

V první třetině byl aktivnější ruský celek, vedení se ujal využitou přesilovkou. "Rusové byli trochu lepší, ale ve druhé dvacetiminutovce jsme hráli výborně, vypracovali jsme si šance, ujeli jsme do samostatného úniku. Byly tam šance z bezprostřední blízkosti, ale branku jsme nedali. To nás nalomilo," uvedl reprezentační trenér.

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://hokej.sport.cz/clanek/142540-hokejova-dvacitka-prohrala-ve-ctvrtfinale-ms-s-ruskem-1-5.html" target="_blank">Reportáž ze zápasu najdete zde.</a></td></tr></tbody>

Ve druhém dějství se Čechům povedlo Rusy přehrát. Soupeře v této fázi přestříleli 14:7. Převaha a aktivita však neměla gólový efekt. "Chtělo to vyrovnat na 1:1, ale nám se to nepovedlo. Úvod do třetí třetiny nás dorazil," pronesl Sýkora.

Ruský gólman Želobňuk neoplýval jistotou

Češi se snažili o častou střelbu. Podle kouče chtěli využít nejistoty ruského brankáře Vadima Želobňuka. "On měl dobře přikrytý spodek branky. Tam bylo potřeba hrát s větším klidem a dávat puky nahoru. V některých situacích to nešlo, hráči dostávali přihrávku přímo před bránu. Scházela lehkost, klid a chladnokrevnost v zakončení," uvedl šedesátiletý trenér.

Největší šanci měl český výběr ve 27. minutě, kdy se po návratu z trestné lavice dostal do samostatného úniku obránce Milan Dóczy. Ani jeho zakončení bekhendem po zemi však k vyrovnání nevedlo. "Ruského brankáře jsme sledovali, puky se od něj odrážely už v rozbruslení, kde byl velmi nejistý. Jenže my jsme nedokázali puky vracet zpátky do branky," řekl Sýkora k dalším promarněným šancím.

Sýkora nechápal letargii hráčů

Klíčový moment, který zmařil český naděje, přišel ve 48. minutě. Po dvou spojených vyloučeních měli reprezentanti výhodu přesilové hry pět na tři. Jenže hned na jejím začátku inkasovali po samostatném úniku Jevgenije Gračeva. "Za stavu 0:2, když hrajete přesilovku, tak si děláte naději, že s výsledkem můžete něco udělat a otočit ho. Jenže my jsme hned na začátku inkasovali. Nechápu letargii našich hráčů, soupeř dovezl kotouč přímo do branky. To byl poslední úder, ze kterého jsme se nevzpamatovali," řekl Sýkora.

Vzápětí sice Češi snížili na 1:3, ale moc je to nepovzbudilo. "Reakce hráčů na střídačce byly takové apatické. To byla rána, která se těžko snese. V závěru se kluci ještě snažili s výsledkem něco udělat, hráli hodně dopředu a skóre narostlo na 5:1," dodal Sýkora.

Reklama

Související témata: