Hlavní obsah

Česká osmnáctka odčinila špatný vstup do MS, porazila Švýcary 6:2

Čeští hokejoví reprezentanti porazili ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa hráčů do 18 let v důležitém utkání Švýcarsko 6:2 a dali tak zapomenout na úvodní debakl se Švédy. Svěřenci trenérů Marka Sýkory a Františka Musila zůstávají ve hře o postup do čtvrtfinále, o němž by mohlo rozhodnout případné vítězství nad Německem v dalším duelu. Ten čeká české mladíky o půlnoci z neděle na pondělí.

Článek

V brance Sýkorova výběru dostal oproti klání se Švédy od začátku přednost Marek Mazanec. Češi začali velmi dobře. V polovině šesté minuty totiž zařídil úvodní branku Antonín Honejsek, když propálil gólmana Benjamina Conze. Švýcaři měli poté několik slibných příležitostí k vyrovnání, v cestě jim ale stál pozorný Mazanec. Na konci úvodní třetiny neuspěl ve snaze o druhý gól ani Andrej Nestrašil.

Druhou dvacetiminutovku začal náporem soupeř a v krátkém sledu si vykoledoval dvě vyloučení českých reprezentantů. V dvojnásobné početní výhodě se sice nejprve vyznamenal Mazanec proti Nino Niederreiterovi, ale jen pár vteřin poté se přece jen prosadil Gaetan Haas a vyrovnal. Zanedlouho musel na trestnou lavici Ondřej Doležal, v oslabení však propálil Conze Jakub Jeřábek a vrátil vedení na českou stranu.

Ve 28. minutě se ale provinila česká střídačka proti pravidlům, když na led naskočilo příliš mnoho hráčů a Tristan Scherwey nekompromisně trestal již po 12 vteřinách přesilovky. Bylo vyrovnáno na 2:2. Vzápětí přišel opět ten samý trest, ale již bez následků na vývoji skóre. Ve 36. minutě naopak vybojoval Michal Hlinka puk pro Adama Poláška a Češi znovu vedli. Jen o pár vteřin později mohl po faulu na Honejska zvýšit z trestného střílení Nestrašil, Conz ho však vychytal. Ještě před druhou přestávkou přesto přidali čtvrtý a pátý gól Rachůnek a Radim Heřman v přesilové hře.

Slováci začali vítězně

Definitivní podobu výsledku dal v úvodu závěrečné části Roman Horák, jehož parádně našel Jakub Jeřábek a Horák si tváří v tvář proti Conzovi věděl rady. Na výsledku 6:2 a důležité výhře s ohledem na vývoj ve skupině již nic nezměnila ani série pěti vyloučení českého týmu. Na střely zvítězili čeští mladíci 38:29.

Ve druhé skupině B porazili ve svém vstupním duelu do turnaje Slováci Norsko 5:2. Po bezbrankové úvodní třetině rozhodla druhá část hry, kterou vyhrálo Slovensko 3:0. Do 48. minuty sice Seveřané snížili na rozdíl jediné branky, ale Michael Vandas a při power play soupeře Dalibor Bortňák potvrdili výhru Slovenska.

Skupina A:
Švýcarsko - Česká republika 2:6 (0:1, 2:4, 0:1)
Branky a nahrávky: 24. Haas (Löffel, Schäppi), 28. Scherwey (Niederreiter, Löffel) - 6. Honejsek (Culek), 27. Jeřábek (Hlinka), 36. Polášek (Hlinka), 38. Rachůnek, 39. Heřman (Růžička), 43. R. Horák (Jeřábek). Rozhodčí: Kaval (USA), Rantala (Fin.) - Takizawa (Jap.), Ulriksson (Švéd.). Vyloučení: 3:12. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 623.
Sestava ČR: Mazanec - Polášek, Jeřábek, D. Musil, Růžička, Krejčí, Doležal, O. Horák - Honejsek, Rachůnek, Nestrašil - Soudek, R. Horák, Heřman - Hlinka, Tůma, Poletín - Straka, Palát, Culek. Trenéři: M. Sýkora a F. Musil.
Skupina B:
Slovensko - Norsko 5:2 (0:0, 3:0, 2:2)
Branky: 23. Šišovský, 27. Hrivík, 36. Šťastný, 55. Vandas, 60. Bortňák - 42. Olden, 48. Lindahl.

Reklama

Související témata: