Hlavní obsah

Čeští hokejisté v Řeznu rozprášili Německo 6:2

ŘEZNO

Dva nepovedené zápasy na Slovensku jsou snad už zapomenuty. Český hokejový výběr ve třetí přípravě před mistrovstvím světa roznesl v Řeznu Němce vysoko 6:2. Už po druhé třetině vedli hosté o šest gólů, když v jejich brance zazářil debutant Štěpánek. O čisté konto přišel až ve třetí části, kterou Češi proseděli na trestné lavici.

Článek

„Po čtyřiceti minutách bylo v podstatě rozhodnuto,“ souhlasil trenér Josef Jandač, jehož tým nastoupil se čtyřmi nekompletními útoky, jelikož Nedorost ráno nemohl vstát z postele kvůli zablokovaným zádům. A sváteční náladu v útulné pětitisícové hale Češi rychle pokazili. Po 103 vteřinách pálil přesně z levého kruhu pod horní tyčku obránce Kutlák.

Domácí si plánovali, jak soupeře přitlačí kontaktní hrou, ale místo toho debutanta v brance Štěpánka moc neohrozili, přihrávali ve vlastním obranném pásmu na soupeřovy hokejky a nestačili technicky ani rychlostně.

Německý gólman Endras neoplýval jistotou, v 7. minutě se nechal nachytat Vampolou, který puk propasíroval za čáru bekhendem zpoza branky. Před Kvapilem pak domácí beci raději klec rychle posunuli.

Němci pak zkusili přitvrdit. Mikeska dostal ránu pěstí od Schmidta, po Lukešovi jedoucím na střídačku se sápal Yannic Seidenberg, bratr obránce Caroliny Hurricanes Dennise. Jedinou pořádnou německou šanci v první třetině zlikvidoval dobře postavený Štěpánek Ancickovi, český rodák pak na opačné straně znemožnil bolestivou „sekerou“ řádně zakončit Vampolovi.

Po pauze si cvičili přesilovky i oslabení

Tým Uwe Kruppa si nevěděl rady ani po přestávce. Beci v tísni vyhazovali puky do ochranné sítě a v oslabení bylo Německo nemilosrdně trestáno. Dvojnásobnou výhodu po 25 vteřinách využil od modré prvním reprezentačním gólem Krstev. Při hře 5 na 4 před Kotschnewa protančil Hlinka a ačkoli byl hákován i sekán, umístil puk ‚suše‘mezi gólmanovy betony.

Do tří pak šli i Češi. K Platilovi si sednul na trestnou lavici Barinka, i když puk odebral útočníkovi naprosto čistě. Hostující tým ale skvělými zákroky podržel Štěpánek. Tři německé superšance zlikvidoval nejprve v kleče, pak na zádech a na závěr předvedl i efektní zákrok lapačkou. „Štěpánek potvrdil výbornou výkonnost z tréninků,“ potěšilo Jandače.

Domácí do konce druhé třetiny jen přihlíželi Sičákovým asistencím, kterými vybídl ke zvýšení náskoku nejprve Čermáka a za tři minuty Blaťáka. „Pro nás to byl tvrdý náraz na soupeře vysokých kvalit,“ řekl německý kouč Krupp.

Sudí tlačili Němce do přesilovek

V poslední části tempo sice mírně opadlo, dvojice sudích však okatě tlačila domácí ke vstřelení gólu. A to se arbitrům podařilo. Jánský zasáhl soupeře hokejkou do obličeje a dostal trest 5 minut plus do konce zápasu. Při oslabení pak Štěpánek inkasoval, když Ancickovu střelu doklepl Y. Seidenberg. „Poslední třetinu rozhodčí úplně rozvrátili, bylo to až nedůstojné mezinárodního zápasu,“ tvrdil Jandač.

Domácí provokovali, zlý muž Schmidt Klepiše píchl hokejkou a pak ho ještě napadl bez rukavic. V oslabení ale strávili skoro celý zbytek zápasu Češi. A pět minut před koncem korigoval při dvojnásobné přesilovce ještě Wolf. Poslední kapitolu pak napsala rvačka Čermáka se Seidenbergem oceněná trestem do konce zápasu. „Třetí třetina byla kvůli trestům dost kuriózní, ale takhle tvrdě se prostě hraje,“ poznamenal Krupp.

Odveta je na programu v neděli od 17 hodin v Ingolstadtu.

Německo - Česká republika 2:6 (0:2, 0:4, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Seidenberg (Ančička, Bakos), 55. Wolf (Hager) - 2. Kutlák (Platil), 7. Vampola (Lukeš), 26. Krstev (Čáslava), 29. J. Hlinka, 35. Čermák (Sičák, J. Hlinka), 38. Blaťák (Sičák, Čermák). Rozhodčí: Demlj (Slovin.), Bauer - Erhart, Präfke (všichni Něm.). Vyloučení: 10:13, navíc Seidenberg - Jánský, Čermák všichni 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:2. Diváci: 4767.
Německo: Endras (41. Kotschnew) - Ančička, Renz, Moritz Müller, Osterloh, Schmidt, Tölzer, Draxinger - Gogulla, Wolf, Mulock - Aab, Seidenberg, Barta - Fical, Ullman, Maurer - Marcel Müller, Hospelt, Hager. Trenéři: Uwe Krupp a Ernst Höfner.
Česká republika: Štěpánek - Sičák, Blaťák, Krstev, Čáslava, Platil, Kutlák, Nosek, M. Barinka - Čermák, J. Hlinka, Klepiš - D. Květoň, Vampola, Lukeš - Netík, Mikeska, Kvapil - Jánský, Köhler. Trenéři: Josef Jandač a Ondřej Weissmann.

Reklama

Související témata: