Hlavní obsah

I gentlemanské dohody se musejí plnit, protestují proti nominaci Němce Karlovy Vary

PRAHA

Sotva kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička odtajnil nominaci na moskevský turnaj Channel One Cup, už bude muset nejspíše sáhnout k první změně. Vedení Karlových Varů se totiž nelíbí, že by měl třetí podnik Euro Hockey Tour (EHT) absolvovat i jejich obránce Ondřej Němec. Úřadujícího mistra totiž po Vánocích čeká mezinárodní turnaj v Davosu a Němec by prý takový zápřah nemohl vydržet.

Článek

„Je naprosto nemyslitelné, aby jel Němec na reprezentační turnaj do Ruska. Žádný hráč by tak enormní zápasové vytížení nemohl vydržet,“ poukazuje v rozhovoru pro Sport.cz šéf karlovarského klubu Miroslav Vaněk na to, že úřadujícího mistra čeká bezprostředně po Vánocích prestižní mezinárodní turnaj ve švýcarském Davosu, Spenglerův pohár.

V českém hokeji už několik let platí nepsané pravidlo, že tým, který se účastní Spenglerova poháru, nemusí své hráče uvolňovat pro prosincový reprezentační turnaj Channel One Cup v Moskvě. A Vaňka popudilo, že trenér nároďáku Vladimír Růžička se touto gentlemanskou dohodou nyní neřídí. „Není možné, aby se to najednou změnilo, když se to vždy dodržovalo. Reprezentační trenér se tu dohodu prostě rozhodl porušit a neakceptovat.“

S tím se však v Karlových Varech nechtějí smířit a hodlají se proto bránit. „Požádali jsme Český svaz ledního hokeje a Asociaci profesionálních klubů, aby stanovisko reprezentace přehodnotilo,“ popisuje rozhodnutí Západočechů Vaněk.

Šéf Varů si zároveň projel termínovou listinu extraligy, reprezentace a mezinárodních klubových akcí podobných Spenglerově poháru, aby dospěl k jednoznačnému závěru. „Spočítal jsem si, že od 27. listopadu do 31. prosince by naši hráči, pokud by nevynechali reprezentační turnaj v Moskvě, odehráli sedmnáct nebo osmnáct utkání,“ říká Vaněk.

Vaněk: I my reprezentujeme český hokej

A to se pak podle něj zákonitě musí projevit na výkonech hráče. „Vždyť tím hrozí těžká zranění vyplývající z únavy. Dotyčný by pak byl v lednu absolutně nepoužitelný. Nejen pro klub, ale i pro samotnou reprezentaci,“ předkládá Vaněk své argumenty. Námitku, že reprezentační akce je hierarchicky výše než ta klubová, Vaněk okamžitě shazuje ze stolu. „Vždyť my přece taky jedeme reprezentovat český hokej, “ říká rázně.

„V minulosti navíc platilo, že žádný z hráčů neodehraje všechny čtyři podniky EHT. Ondra Němec absolvoval oba první turnaje, tak teď holt jeden vynechá,“ přidává Vaněk, který zároveň nechápe, proč v reprezentaci nedostanou prostor hráči z týmů, které jsou na špici extraligy a místo toho se lpí na Němcově účasti. „Proč nevezmou hráče z Plzně, Třince nebo Vítkovic? Proč chtějí tolik hráčů z dvanáctých Karlových Varů?“ pokládá otázku.

Reprezentaci hráčům nikdy nezakazovali

To neznamená, že by Vaněk své hráče nechtěl uvolňovat pro reprezentaci. Jen chce logicky hájit zájmy svého klubu. „Nikdy jsme klukům nedoporučovali, aby se reprezentace zřekli, nikdy jsme jim ji nezakazovali.“

V jaké řešení nakonec kauza vyústí, by se mělo ukázat v nejbližších dnech. Vaněk se ale důrazně ohrazuje proti tvrzení, že Karlovy Vary jsou v ostrém sporu či dokonce válce se svazem. „ To je naprostá blbost, s nikým neválčíme. Jen chceme, aby svaz pochopil naše argumenty,“ zakončuje Vaněk.

Reklama

Související témata: