Hlavní obsah

Jágr: Hrát za reprezentaci doma, to je dvojnásobná motivace

Po delší době se Jaromír Jágr zase ukáže českým fanouškům. Útočník ruského Omsku bude hlavní hvězdou české reprezentace ve čtvrtečním zápase v Praze proti Finsku. Slavný hráč je rád, že se opět ukáže v domácím prostředí, ale zároveň se snaží brzdit přehnaná očekávání českých fanoušků. "Lidi musí pochopit, že půjde jen o přípravu na olympiádu," řekl po úterním tréninku národního týmu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaromír Jágr na tréninku hokejové reprezentace v Praze

Článek

Musel jste v poslední době vynechat několik zápasů, jak se momentálně cítíte?

Cítím se daleko hůře, než na začátku sezóny. To jsem hodně trénoval a měli jsme náročnou letní přípravu. Po tom zranění se to samozřejmě zhoršilo.

Co můžete říci o soupeřích na turnaji?

Ruské mužstvo bude mít nejsilnější možnou sestavu, navíc hraje doma a bude chtít vyhrát. Mají hodně kvalitní hráče, takže je skoro úplně jedno, koho vezmou. Ale pokusíme se je porazit.

Co říkáte na to, že byste měl nastupovat s Petrem Čajánkem?

Na mistrovství světa se nám spolu hrálo docela dobře. Petr se dokáže přizpůsobit a mně jako centr vyhovuje.

Trenéři s vámi chtějí vyzkoušet také Romana Červenku, co o něm víte?

Já jsem neměl možnost ho pořádně vidět, ale určitě je to hodně kvalitní hráč. Četl jsem na internetu, že se mu extrémně daří, nasbíral spoustu bodů, a má možnost překonat ligové rekordy. To bych mu i přál.

Myslíte, že by se mohl dostat i na olympijské hry?

Záleží na trenérech, ale já myslím, že pojede. Je to jeden z mladých hráčů s takovou výkonností, že by si to zasloužil. On by mohl být tahounem reprezentace příštích let.

První zápas turnaje vás čeká v Praze a očekává se, že bude vyprodáno. Je to pro vás velká motivace předvést se před vlastními fanoušky?

Tak určitě je to větší motivace, než kdyby se hrálo někde jinde. Ale každý zápas za reprezentaci je motivací a obzvlášť doma, když může přijít spousta lidí. Ale na druhou stranu musí lidi pochopit, že jde jen o přípravu na olympiádu.

Musel jste absolvovat dopingovou zkoušku, kdy jste to zažil naposledy?

V NHL jsme to měli tak třikrát čtyřikrát do roka. Ale od té doby, co jsem v Rusku, tak ne. V Čechách se mi to stalo naposledy myslím v roce 1997 před olympiádou.

Co jste stihl po příletu z Ruska do Čech?

Většinu času jsem strávil s rodiči, byl jsem doma a chodil si zatrénovat. Nic jiného jsem ani nechtěl dělat. Potřeboval jsem si jen odpočinout. Na to, abych někde lítal, už nejsem.

Reklama