Hlavní obsah

Růžička: Potřebujeme mít výbornou obranu, proto jsme obětovali útočníka

Při sestavování olympijské nominace kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička nejdéle přemýšlel nad tím, zda vsadí na osm obránců a dvanáct útočníků, nebo vezme na úkor jednoho zadáka útočníka navíc. Nakonec se rozhodl pro první model. „Potřebujeme mít i výbornou obranu, proto jsme obětovali jednoho útočníka, který by se možná stejně vůbec nedostal do hry,“ vysvětloval trenér svou nominaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička

Článek

O kterém rozhodnutí jste přemýšlel nejdéle?

Probírali jsme to hodně dlouho a v posledních dnech to bylo hodné horké. Když můžete vybírat z kterýkoliv hokejistů, rozhodnutí je vždycky těžké. Nejvíc jsme se ale rozhodovali, jestli vezmeme dvanáct útočníků a osm obránců, nebo třináct útočníků a sedm obránců. Nakonec jsme se rozhodli pro první variantu. S ohledem na to, že mezi útočníky máme jen jediného praváka (Davida Krejčího - pozn. aut.), chtěli jsme jich mít více mezi obránci.

To byl jediný důvod?

Jako Češi máme vždy mužstvo laděné hodně směrem do útoku. Potřebujeme mít ale i výbornou obranu, proto jsme obětovali jednoho útočníka, který by se možná stejně vůbec nedostal do hry.

Pravákem je i Milan Hejduk, kterému se v Coloradu daří, přesto jeho jméno v nominaci chybí. Proč?

O Milanovi jsme hodně uvažovali, moc jsem o něj stál. Má ale problémy s kolenem a sám měl ze svého startu velké obavy. Říkal, že hraje jen na jedné noze, po zápase musí dva tři dny odpočívat. Když mi tohle zavolal, už jsem uvažoval jen o tom, jestli na úkor jednoho obránce nevzít Vencu Prospala.

Což se nakonec nestalo...

Kdybychom se rozhodli pro sedm obránců, jeho jméno by nechybělo. Musel bych místo něj vyřadit jiného útočníka a to jsem nechtěl. Kdyby ale ve výběru byl, rozhodně by nebyl třináctým útočníkem. Normálně by nastoupil k prvnímu zápasu se Slovenskem.

A v případě Hudlera?

Hudler je velice kvalitní hokejista, ale takhle bychom to mohli rozebírat u více hráčů, na které se nedostalo. Mužstvo může být složeno jen z třiadvaceti hráčů.

Stejně jako v útoku, i v obraně se dostalo na mnoho mladých hráčů. Měl jste to v plánu hned od začátku?

Chtěl jsem je tam mít. Třeba o Polákovi jsem měl jasno hned. Blaťák v letošní sezóně ukázal, že je jedním z nejlepších obránců v KHL. Při turnaji v Rusku jsem lepšího neviděl.

Nemůže být jeho nevýhodou skutečnost, že jako jediný z beků nepůsobí v zámoří a není tak zvyklý na úzké kluziště?

To bychom potom museli vzít všechny hráče z NHL. S tím užším kluzištěm budou mít problémy všichni hráči z Evropy. Zrovna o Blaťáka ale strach nemám, myslím, že se s tím vypořádá. Stoprocentně tomu věřím. V jeho případě opravdu nebylo na co čekat.

Lze to samé říci o Rolinkovi? Příkladném bojovníkovi, který v poslední době objezdil všechny reprezentační akce a nikdy nezklamal?

Je to obrovský bojovník, nesmírně obětavý, který mě v žádném turnaji nezklamal. Do všeho skáče po hlavě. Takových hráčů si musíme vážit. Ani bez něj si tu nominaci neumím představit, protože jsem se nerozhodoval jen podle kanadských bodů. Rozhodovat bude obranná hra a přesilovky, ve kterých padá hodně gólů. Nemůžeme chtít hrát jen dopředu a myslet si, že nám všechno vychytá Tomáš Vokoun.

Jedním ze dvou zástupců extraligy bude Roman Červenka...

Roman měl už v loňském roce výbornou sezónu, včetně mistrovství světa, kde ale nedostal prostor, který by odpovídal jeho kvalitám. Na olympiádě už ten prostor dostane, je to komplexní hráč. Počítám s ním do mladší lajny s Fleischmannem a Krejčím.

Jako třetí gólman odcestuje s týmem Jakub Štěpánek. Rozhodoval jste se jen mezi ním a Markem Schwarzem? Co nakonec rozhodlo v jeho prospěch?

Opravdu jsem se rozhodoval jen mezi nimi. Převážilo to, že Štěpánek odchytal velice dobře letošní mistrovství světa. I Schwarz ale na mezinárodní scéně ukázal, že je dobrý.

Již dříve jste přiznal, že na některé věci ohledně nominace máte jiný názor než vaši asistenti. Dal jste nakonec v něčem na ně, nebo jste se rozhodoval podle svého?

Jejich názory mě zajímaly, prakticky každý den jsme to probírali. Třeba ohledně těch třinácti útočníků jsme se neshodli. Je jen dobře, že máme každý svůj názor, já je chci znát. Za nominaci ale nesu zodpovědnost já, takže finální slovo bylo na mně.

Nominace ještě není definitivní, až do patnáctého února v ní může dojít ke změnám. Platí ovšem stále, že k nim sáhnete jen v případě zranění?

Nedovedu si představit, že bych teď někomu řekl, když ztratí formu, že nepojede. To je vyloučené. Pokud se někdo zraní, budeme to řešit dál.

Platí i nadále, že úspěchem pro vás bude zisk kterékoliv medaile?

Pro náš hokejový národ je úspěchem vždy medaile a nemá cenu si nalhávat nic jiného. Cokoliv jiného by bylo neúspěchem.

Reklama

Související témata: