Hlavní obsah

Jak to bylo na MS, když Jágr promluvil. Proslov, který nakopl kabinu

Zlaté Německo, titul mistrů světa, euforie, vše trudné zapomenuto. Tak je vnímán poslední hokejový světový šampionát, ve kterém Česko došlo až na vrchol. Tam utrhlo plod nejsladší, Rusko padlo. Jenže. Mohlo být daleko hůře, kdyby si Jaromír Jágr nevzal slovo po porážce s Norskem. Co řekl spoluhráčům tváří v tvář, nikdy nevyšlo na svět, až nyní poodhalil zákulisí jeden z těch, kteří u toho byl přítomní, útočník Astany Lukáš Kašpar.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jaromír Jágr a trenér Vladimír Růžička (vpravo) v šatně po zisku titulu mistrů světa.

Článek

Český tým prohrál na šampionátu 11. května 2:3 s Norskem. První historická porážka od tohoto soupeře. Češi sice přestříleli „trpaslíka“ 46 ku 15, ale nebylo jim to nic platné. Jágr vstřelil dva góly v přesilovkách, ale porážce ani on nezabránil.

„Pokud si vzpomínám, tak náš tým dorazil do Německa ve špatném stavu, na ledě jsme hráli chaoticky. Po senzační porážce s Norskem došla Jágrovi trpělivost, všechno v něm prasklo,“ řekl pro Sport-Express Kašpar. Poté se sešel celý tým bez trenérů.

Lukáš Kašpar se raduje s Novotným z gólu proti Kanadě.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Řekli jsme si, že se spojíme a zavázali jsme se, že budeme hájit český hokej. Šlo o princip všichni za jednoho a jeden za všechny,“ připomněl květnovou promluvu pětadvacetiletý forvard.

Umíte si představit, kolik jsem v kariéře vydělal

Po neúspěchu na olympiádě ve Vancouveru se nevyvíjela situace ideálně ani na německém ledě. „Jágr pronesl pár velkých slov, Jarda je dobrý psycholog, ve správném okamžiku si všiml, že by byla dobrá bouřka ve stylu 'zemřít za Českou republiku',“ pověděl Kašpar.

Poté hráč, kterého provází legendární číslo 68, naservíroval spoluhráčům toto: „Kluci, umíte si představit, kolik jsem vydělal ve své kariéře? „Velmi hrubě, Jaromíre, víme, že hodně,“ odpověděli jsme mu. „Víte, proč? Protože manažeři po celém světě od Edmontonu po Omsk vědí: ten chlap je nezbytný pro český tým, on je nejsilnější na planetě. Tak si sedněte, kluci, a odpovězte si na otázku. Chcete v budoucnu hodně vydělat? Pokud chcete - v Německu budete muset hrát jinak. Jen tak můžete získat vysoké kontrakty,“ popsal Kašpar proslov.

„Tahle slova se mi dostala do duše, Jágr je talentovaný pedagog,“ dodal Kašpar. Poté začala jízda za titulem, i když při mužstvu stálo štěstí: čtvrtfinále 2:1 po nájezdech s Finskem, semifinále 3:2 po nájezdech se Švédskem a 2:1 s Ruskem ve finále.

Reklama