Hlavní obsah

Hadamczik povolal Průchu, Hašek v nominaci pro turnaj ve Švédsku chybí

PRAHA

Třetí podnik Euro Hockey Tour zná své vyvolené. Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik nominoval na turnaj LG Hockey Games ve Švédsku třiadvacet jmen, mezi kterými není žádný nováček. Po odchodu z NHL dostane šanci útočník Petr Průcha z Petrohradu, v nominaci je i gólman Alexander Salák působící ve Švédsku. Chytající legenda Dominik Hašek z KHL na seznamu není.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik

Článek

„Chceme odjet s dvěma brankáři osmi obránci a třinácti útočníky,“ řekl na tiskové konferenci trenér Alois Hadamczik.

„Průcha nebyl jasná volba, vycházím z toho, jaký je hokejista, jaké má přednosti. Věřím, že prokáže své kvality,“ pvěděl k tomuto jménu trenér, který naopak nepovolal šestačtyřicetiletého brankáře Dominika Haška.

„Názor jsem nezměnil, máme ještě jeden turnaj před sebou, klobouk dolů před jeho výkony. Jeho ale nemusíme zkoušet,“ pověděl Hadamczik. Ten má jasnou jedničku svého výběru po světový šampionát na Slovensku, je jím Tomáš Vokoun.

„Co on dokázal na olympiádě a na mistrovství světa, to ho opravňuje k tomu, aby byl prvním gólmanem. Pokud bude Hašek prokazovat výsledky, tak je to o tom, zda se vezme, nebo ne,“ vysvětlil Hadamczik.

V národním týmu se naopak opět ukáže nadějný gólman Jakub Štěpánek. Ohledně jeho minulé nominace vzplála debata, jestli není příliš vytížen. „On dal jasně najevo, že chce reprezentovat. Petrohrad pochopil, že když má klid, tak podává vynikající výkony,“ řekl Hadamczik. Štěpánek se bude střídat s Alexanderem Salákem a oba dostanou podle trenéra šanci.

Ve středu se ze zdravotních důvodů trenérovi Aloisi Hadamczikovi omluvil obránce Ufy Miroslav Blaťák.

Program hokejové reprezentace
LG Hockey Games (Stockholm, Švédsko) 10. - 13. února 2011
10. února: Švédsko - Česko (Stockholm)
12. února: Česko - Finsko (Stockholm)
13. února: Česko - Rusko (Stockholm)

Před švédskými hrami se mužstvo sejde příští týden v úterý. Hráči poté absolvují trénink a ve středu odletí do Stockholmu. Ve čtvrtek sehrají zápas s domácím týmem. V sobotu změří síly s Finskem a v neděli se Švédskem.

Čeští hokejisté jsou zatím v evropské tour na posledním místě. Na úvodním listopadovém turnaji Karjala Cup třikrát prohráli, nezískali žádný bod. Prosincový Channel One Cup dopadl lépe - dvě výhry a jedna porážka. Celkově výběr Aloise Hadamczika skončil druhý. Na LG Hockey Games bude Česko obhajovat druhou příčku.

Nominace českého týmu na LG Hockey Games:
brankáři:
Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL), Alexander Salák (Färjestad/Švédsko),
obránci:
Lukáš Krajíček, Martin Lojek (oba Třinec), Jakub Nakládal (Pardubice), Tomáš Mojžíš (Minsk/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Martin Škoula (Omsk/KHL),
útočníci:
Roman Červenka, Petr Vampola (oba Omsk/KHL), Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (Astana/KHL), Jan Marek, Zbyněk Irgl (oba Mytišči/KHL), Petr Koukal (Pardubice), David Květoň (Třinec), Ivan Rachůnek (Zlín), Milan Gulaš (České Budějovice), Marek Kvapil (Kometa Brno), Tomáš Rolinek (Magnitogorsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL).

Reklama